+7° - +23°
Kettős front

Megtalálták az AIDS eredetét

Oxfordi és leuveni kutatók nemzetközi csoportja rekonstruálta a HIV-fertőzés terjedésének történetét - adta hírül a Guardian.

Történelmi adatbázisok és az 1950-es évek végéig eredeztethető DNS-minták használatával képesek voltak a tudósok felvázolni, hogyan, hol és mikor terjedt a vírus. Statisztikai modelljeik használatával egészen az 1920-as évekig vissza tudtak menni: a járvány szerintük Kinsaszából, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosából ered. A csoport a kutatás eredményét a Science szaklapban publikálta.

Mi ez a betegség?

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség. Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először, amikor felfigyeltek arra a jelenségre, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében. Tudjon meg többet, kattintson!

"Egy HIV-hez hasonló járvány esetében csupán genetikai adatokra tudunk hagyatkozni, hogy vissza tudjuk követni annak eredetét és szülőhelyét" - mondta Oliver Pybus, az Oxford University evolúciókutatója, a kutatás egyik szerzője.

A genetikai vizsgálatok szerint a HIV-járvány villámgyorsan száguldott át a Nyugat-Európa méretű Kongón. Az 1930-as évek második felétől az 1950-es évek első feléig a vírus a vasúti és a vízi utak kihasználásával, azok mentén terjedt el délen (Mbuji-Mayi, Lubumbashi) és északon (Kisangani), majd megvetette lábát és további gócpontokat létrehozva tovább tudott terjedni Dél- és Kelet-Afrikában.

Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először

Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először


A HIV törzsei emberszabású majmoktól jutottak el az emberekhez, ezt szinte 100 százalékos bizonyossággal állíthatjuk, vadászaton vagy a vadászat közben megszerzett zsákmányhús feldolgozásakor, többször is a történelem során. Egyes kitörések több száz vagy több ezer embert fertőztek meg Afrikában, de a HIV-1 M-csoport járványszerű elterjedéséig nem beszélhetünk semmilyen robbanásszerű láncreakcióról. "Mind arra keressük a választ: hogyan történt mindez? Miért volt pont ez és csak ez az egyetlen törzs, ami ilyen mértékű járvánnyá vált?" - tette fel a kérdést Pybus.

A mindeddig körülbelül 75 millió embert megfertőzött vírus nem csupán az országot áthálózó közlekedési hálózat miatt tudott ugrásszerű terjedést elérni: a feljegyzések szerint Kinsaszában jelentős volt a férfiak ivararánya, virágzott a prostitúció, a nemibeteg-gondozókban pedig nem voltak steril körülmények, így a vírus ezen módokon is könnyen szedhette áldozatait.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag