Meglepő dolgok, melyek vesekövet okozhatnak

Kevés fájdalmasabb állapot létezik, mint amikor szervezetünk megpróbál megszabadulni egy vesekőtől. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi minden hajlamosít a vesekövesség kialakulására.

Túl sok C-vitamin

Mennyi C-vitamint kell naponta bevinni a szervezetbe? Részletek itt.

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint azoknál, akik hosszú távon is rendszeresen szednek nagy mennyiségű C-vitamint, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vesekövek. Ha viszont nem tablettákkal, hanem az étkezés révén igyekszünk pótolni ezt a fontos vitamint, akkor a kutatók szerint megúszhatjuk a kockázatot.

A citrusfélék hiánya

A citrusfélékben található citrát segít csökkenteni a vesekövek kialakulásának esélyét. Éppen ezért amikor csak tehetjük, adjunk citrom- vagy narancskarikákat az italunkhoz, és fogyasszunk minél többet ezekből a gyümölcsökből.

A citrusfélék segíthetnek csökkenteni a vesekövesség kockázatát
A citrusfélék segíthetnek csökkenteni a vesekövesség kockázatát

Kalcium nélkül

Sokan úgy gondolják, hogy ha csökkentik kalciumbevitelüket, akkor megakadályozhatják a vesekövek kialakulását. Csakhogy ez a feltételezés téves. Több kutatás is igazolja, hogy az elégtelen kalciumbevitel növeli a probléma kialakulásának esélyét. Ugyanakkor fontos, hogy a szükséges ásványianyag-mennyiséget élelmiszerekkel, ne pedig tablettákkal vigyük be, mert utóbbiak valóban növelik a kövesedés veszélyét.

Túl sok leveles zöldség

Talán furcsán hangzik, de még ezeknek az egészséges élelmiszereknek a fogyasztását is túlzásba lehet vinni. A sötét színű leveles zöldségekben sok az oxalát, amelyből - kalciummal párosulva - vesekövek alakulhatnak ki. Különösen azok esetében magas a kockázat, akiknél családi hajlam mutatkozik a kövesedésre.

Folyadékhiány

A vesekövek kialakulásának hátterében nagyon gyakran a tartósan elégtelen folyadékfogyasztás áll, ami a vizelet besűrűsödését eredményezheti. Éppen ezért fontos, hogy átlagosan legalább napi 2 liter folyadékot megigyunk.

Forrás: care2.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső