Már kevés alkohol is halált okozhat

Már a nagyon alacsony véralkoholszint is halálos balesetekhez vezethet: a keveset ivó autósok jóval több balesetért felelősek, mint a józan autóvezetők - derült ki egy amerikai kutatásból.

David Phillips szociológus, a University of California kutatója csapatával 570 731 halálos baleset jegyzőkönyvét tanulmányozta át. A kutatás során egy hivatalos adatbázist használtak fel, melyben a balesetben résztvevők véralkoholszintjét is feltüntetik, méghozzá 0,01 százalékig. A kutatás során a "spicces" autósokra koncentráltak, akik véralkoholszintje 0,01 és 0,07 között volt, közülük is azokra, akik a legalacsonyabb véralkoholszint (0,01 százalék) ellenére balesetet okoztak.

Halálos adag Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Kattintson a részletekért! Úgy találták, hogy a minimális véralkohol-szinttel rendelkezők is 46 százalékkal nagyobb eséllyel voltak felelősek a balesetekért, mint azok a józan autósok, akikkel ütköztek. Ez azért is elrettentő arány, mert az Amerikai Egyesült Államokban a megengedett alkoholmennyiség 0.08 százalék. Ennél az aránynál azonban nem vettek észre semmilyen kiugró változást; a balesetet okozók aránya lassan, de folyamatosan növekedett 0,01-től 0,24 százalékig.

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez

A bizonyítékok ellenére a spicces sofőröket egyáltalán nem büntetik súlyosabban, mint a józanul balesetet okozókat, és annak ellenére tartják magukat a 8 ezrelékes határhoz, hogy valójában nincs éles határvonal az ennél többet vagy ennél kevesebbet ivók között. Phillips szerint ezt a jogalkotási gyakorlatot mindenképpen meg kell változtatni, hogy jobban tükrözze a valóságot.

"Egyszerűen nincs olyan minimális alkoholmennyiség, melynél még biztonságosan lehet vezetni. Még az egészen kevés alkohol is jelentősen növeli a balesetek veszélyét" - mondta Phillips.

0,02 százalék véralkoholszintnél csökken annak a képessége, hogy gyorsan mozgó tárgyakat követni tudjunk a szemünkkel, és a figyelmünket sem tudjuk olyan hatékonyan megosztani két elvégzendő feladat között. Öt ezreléknél csökken a mozgáskoordináció is, nehézkesebb lesz az autó irányítása, és nehezebben tudunk reagálni a veszélyes vezetési helyzetekre is.

0,08 százaléknál a fentiek mellett csökken az információ feldolgozásának képessége és az észlelés is, a sebességeket sem tudjuk megfelelően felmérni. 1 százalék véralkoholszintnél nehezen tudjuk megtartani a sávokat és a megfelelő fékezésre sem vagyunk képesek. 0,15 százaléknál jelentősen csökken a vezetéshez szükséges koordináció és információfeldolgozás képessége, ahogy például az izmok kontrollálásának képessége is.

A kutatás eredményeiről az Injury Prevention című szaklapban számoltak be.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra