Már kevés alkohol is halált okozhat

Már a nagyon alacsony véralkoholszint is halálos balesetekhez vezethet: a keveset ivó autósok jóval több balesetért felelősek, mint a józan autóvezetők - derült ki egy amerikai kutatásból.

David Phillips szociológus, a University of California kutatója csapatával 570 731 halálos baleset jegyzőkönyvét tanulmányozta át. A kutatás során egy hivatalos adatbázist használtak fel, melyben a balesetben résztvevők véralkoholszintjét is feltüntetik, méghozzá 0,01 százalékig. A kutatás során a "spicces" autósokra koncentráltak, akik véralkoholszintje 0,01 és 0,07 között volt, közülük is azokra, akik a legalacsonyabb véralkoholszint (0,01 százalék) ellenére balesetet okoztak.

Halálos adag Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Kattintson a részletekért! Úgy találták, hogy a minimális véralkohol-szinttel rendelkezők is 46 százalékkal nagyobb eséllyel voltak felelősek a balesetekért, mint azok a józan autósok, akikkel ütköztek. Ez azért is elrettentő arány, mert az Amerikai Egyesült Államokban a megengedett alkoholmennyiség 0.08 százalék. Ennél az aránynál azonban nem vettek észre semmilyen kiugró változást; a balesetet okozók aránya lassan, de folyamatosan növekedett 0,01-től 0,24 százalékig.

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez

A bizonyítékok ellenére a spicces sofőröket egyáltalán nem büntetik súlyosabban, mint a józanul balesetet okozókat, és annak ellenére tartják magukat a 8 ezrelékes határhoz, hogy valójában nincs éles határvonal az ennél többet vagy ennél kevesebbet ivók között. Phillips szerint ezt a jogalkotási gyakorlatot mindenképpen meg kell változtatni, hogy jobban tükrözze a valóságot.

"Egyszerűen nincs olyan minimális alkoholmennyiség, melynél még biztonságosan lehet vezetni. Még az egészen kevés alkohol is jelentősen növeli a balesetek veszélyét" - mondta Phillips.

0,02 százalék véralkoholszintnél csökken annak a képessége, hogy gyorsan mozgó tárgyakat követni tudjunk a szemünkkel, és a figyelmünket sem tudjuk olyan hatékonyan megosztani két elvégzendő feladat között. Öt ezreléknél csökken a mozgáskoordináció is, nehézkesebb lesz az autó irányítása, és nehezebben tudunk reagálni a veszélyes vezetési helyzetekre is.

0,08 százaléknál a fentiek mellett csökken az információ feldolgozásának képessége és az észlelés is, a sebességeket sem tudjuk megfelelően felmérni. 1 százalék véralkoholszintnél nehezen tudjuk megtartani a sávokat és a megfelelő fékezésre sem vagyunk képesek. 0,15 százaléknál jelentősen csökken a vezetéshez szükséges koordináció és információfeldolgozás képessége, ahogy például az izmok kontrollálásának képessége is.

A kutatás eredményeiről az Injury Prevention című szaklapban számoltak be.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)