Lázgörcs: mikor hívjunk orvost?

A lázgörcs nagyon ijesztő lehet a szülő számára, de a legtöbbször nem okoz semmilyen károsodást, és a gyermek későbbi fejlődését sem befolyásolja. Azonban lehet néhány fontos teendőnk, és az sem árt, ha rövid időn belül orvos is megvizsgálja a kis beteget!

A lázgörcs olyan, epileptikus görcsre emlékeztető állapot, mely lázas állapotokban jelentkezhet, általában 6 hónapos és 5 éves kor között. Ennél idősebb gyermekekre a lázgörcs már nem jellemző.

A lázgörcs során az egész test görcsbe merevedik, kifacsarodik, a szem fennakadhat vagy a semmibe meredhet, előfordulhat hányás, vizelet- vagy székletürítés is. A végtagok remegnek vagy görcsösen összehúzódnak. A gyermek semmilyen külső hatásra nem reagál. Bár a szülők számára nagyon hosszú időnek tűnhet egy-egy ilyen lázgörcsös epizód, a lázgörcs ritkán tart 5-10 percnél tovább.

Lázgörcs esetén érdemes azonnal mentőt hívni

Lázgörcs esetén érdemes azonnal mentőt hívni Milyen teendői vannak a szülőnek, gondozónak lázgörcs esetén? A legfontosabb a nyugalom megőrzése, illetve a tünetek minél pontosabb megfigyelése. Gondoskodjunk a gyermek biztonságáról, nehogy leessen az ágyról, megüsse magát vagy megsérüljön. Maga a roham spontán oldódik, tehát bármilyen ijesztő tünetekkel jár is, semmilyen teendő sincs vele!

Szigorúan tilos a beteg száját szétfeszíteni, abba gyógyszer, fakanalat vagy egyéb eszközt tenni - a közvélekedés szerint ez megakadályozza, hogy a beteg elharapja a nyelvét.

Lázgörcs: a szülők rémálma!
Pánikra azonban semmi ok, az ijesztő roham korántsem olyan súlyos, mint amilyennek elsőre látszik!
Tudjon meg mindent a lázgörcsről, nézze meg, mi a teendő, ha jelentkezik, kattintson!

Nem szükséges a lázas beteg gyermeket az első lázgörcs esetén azonnal felkapni és kórházba vinni. Gondosan csillapítsuk a lázát, várjuk meg, amíg kialudta magát, és csak utána, egy-két órával a lázgörcs után forduljanak a gyermekorvoshoz vagy az ügyelethez. Ismétlődő lázgörcs esetén ugyanez a teendő, de a lázas állapottal járó betegség gyógyulása után neurológiai vizsgálat javasolt.

Lázgörcs esetén mentőt kell hívni akkor, ha a lázgörcs hosszabb ideig (10-15 percig) tart, ha a gyermek nagyon nehezen vesz levegőt vagy leáll a légzése, ha nagyon erősen hány, ha elkékül, illetve, ha a lázgörcs után rövid idővel nem tisztul ki a tudata. Mindenképpen mentőt kell hívni akkor, ha a lázgörcs hat hónaposnál fiatalabb csecsemőnél jelentkezik!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)