Kínos foltok a ruhán

Vannak olyan szerencsés emberek, akik egy edzőtermi látogatás után is foltmentes ruhában sétálnak ki az utcára, míg mások már egy ismeretlennel történő beszélgetés során is csatakosra izzadják magukat. Régóta foglalkoztatja az orvostudományt, hogy miért verítékeznek egyesek jobban, míg mások kevésbé.

Harmik J. Soukiasian, a Los Angelesi Cedars-Sinai Medical Center mellsebészeti osztályának vezetője megpróbálta összefoglalni a jelenséget. A doktor szerint az izzadás természetes folyamat. Ha túl meleg van, izzadunk, az elpárolgó verejték lehűti testünket. Ráadásul a bőrt is hidratálja. Segít a test folyadékháztartásának egyensúlyban tartásában az elektrolitok és a só eltávolításával.

A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a fittebb emberek kevesebbet izzadnak, mint azok, akik nem végeznek rendszeres testmozgást , mivel utóbbiak testének többet kell tennie azért, hogy lehűljön. Ugyanakkor azok, akik gyakran végeznek testgyakorlást, már korábban elkezdenek izzadni ugyanazon gyakorlat elvégezése közben, mivel testük megtanulta, hogyan kezelje a helyzetet és amint a test melegedni kezd, rögtön beindul a belső légkondicionálás.

Izzadásgátlás kíméletesen - de mivel? Az üde illat és a folyamatos frissesség fenntartása a nap minden szakában erős társadalmi elvárás. Ettől függetlenül is érdemes törekedni az izzadásgátlásra. De mi a helyzet, ha nem a hagyományos izzadásgátló megoldásokat szeretnénk alkalmazni. Kattintson! Az is biztos, hogy a test rögtön túlélő módba kapcsol, ha az ember ideges lesz: adrenalint fejleszt, növeli a pulzusszámot és felpörgeti a verejtékmirigyek működését. Ezek tehát érthető jelenségek, de az, hogy valaki a kanapén békésen ülve is izzadni kezd, már nem egészséges.

Nos, az biztos, hogy sokféle gyógyszer - antidepresszáns, inzulin, sőt akár az aszpirin is - izzadást válthat ki, akárcsak a koffein-, alkohol- vagy nikotinbevitel. Ezek a szerek mind felgyorsítják a szívműködést, növelve a testhőmérsékletet. Hasonló a helyzet a fűszeres, csípős ételek esetében is, igaz a kapszaicin által kiváltott izzadás csak pár percig tart és hideg tej fogyasztásával könnyedén blokkolható, köszönhetően a fehérje tisztító hatásának.

Az, hogy mennyire izzadunk az életmódunktól is függ

Az, hogy mennyire izzadunk az életmódunktól is függ A túlsúlyos embereknél sem ritka az erős izzadás, hiszen már testük mozgatása is nagyobb energiafelhasználást igényel, ráadásul szervezetük jobban szigetelt.

A verejtékmirigyek ellepik testünket, de nagyon magas koncentrációban találhatóak meg a tenyérben, a hónaljban és a talpon. Az erőteljes izzadás akkor következik be, ha a verejtékmirigyek már nagyon apró stimuláció hatására is túlaktiválják magukat. Az, hogy ez miért történik, még nem tisztázott, mindenesetre a Föld népességének 1-3 százaléka érintett, ami azt jelenti, hogy több tízmillió ember is szenvedhet tőle.

Sok kutatásra van még szükség, hogy megállapítsák, miért alakult ki a túlzott izzadás , és miképpen kezelhető. Dr. Soukiasian szerint laza, természetes alapú ruhák viselése, és erős, alumínium alapú izzadásgátló szerek használatával elkerülhetőek a kínos helyzetek. Ez azért van, mert az alumínium rombolja a verejtékmirigyek sejtjeit, ezáltal csökkenthető a túlzott izzadás.

A változó korban lévő nők esetében gyakran előfordul a heveny izzadás, azonban ez teljesen természetes folyamat. Ellenben, ha egészséges emberek az éjszaka közepén rendszeresen izzadni kezdenek, érdemes felkeresni az orvost, hiszen akár valamilyen komolyabb baj előjelei is lehet, mint amilyen a HIV fertőzés vagy a limfóma - tanácsolja Dr. Soukiasian.

Forrás: Wall Street Journal

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: