+10° - +25°
Nincs front

Kell-e félnünk az energiatakarékos izzóktól?

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek (CFL-ek) használatától óvnak brit orvosprofesszorok. Az EU szerint a "normális használat" nem okoz kockázatot.

Miként ítélné meg Ön azt az embert, aki egy életre elegendő régi villanykörtét halmoz fel otthon, mert úgy gondolja, hogy az energiatakarékos változatok vakságot okozhatnak? A kérdést a brit lap, a Daily Mail tette fel. És meg is válaszolja: sokan eszelősnek tartanák az ilyen alakokat.
De a szóban forgó férfiak egyike a lap szerint nem más, mint John Marshall, Nagy-Britannia egyik legkiválóbb szemspecialistája, a University College London szemészeti intézetének professzora. A szakértő még azelőtt vásárolta fel a régi égőket, hogy a kormány megtiltotta volna az importjukat. A professzor nem tudta megmondani, hány égőt vásárolt, de annyit elárult: eleget.

A szakértő nincs egyedül aggodalmaival, a másik jeles férfiú, aki szintén tart a modern égőktől, szintén brit professzor. John Hawk a bőrbetegségek szakértője. Ő is figyelmeztet arra: az újabb kompakt fénycsövek a napsütés következményeihez hasonló, leégésszerű károsodásokat okozhatnak, a bőr elöregedéséhez, sőt akár bőrrákhoz is vezethetnek. Hawk is arról számolt be, hogy otthonában nincs energiatakarékos égő. "Csomó régi villanykörtém van, még akkor vettem őket, amikor kaphatók voltak az üzletekben" - magyarázta.

Az izzószálas villanykörték egy évszázadon át használatban voltak. Ám egy EU-direktíva nyomán a brit kormány is fokozatosan betiltotta az ilyen termékek importját. Az EU-direktíva célja az volt, hogy csökkentse a karbonkibocsátást. Az energiatakarékos égők - helyesebben: kompakt fénycsövek; illetve integrált CFL-ek - állítólag 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak és tovább tartanak.

Kell-e félnünk az energiatakarékos izzóktól? (Fotó: Europress)

Kell-e félnünk az energiatakarékos izzóktól? (Fotó: Europress)


Az új típusú fényforrásokban argongáz és higanygőz van. Ez egy spirális csőben található, s ha a gázt melegítik, ultraibolya sugarakat termel. Ez gerjeszti a fluoreszcens festéket, illetve "fényport", amelyet a cső belsejére visznek fel. Ahogy ez a festék energiát kap, fényt bocsát ki.

Az aggodalom ebből fakad a Daily Mail szerint. E sugárzás egy része - az újabb tudományos kutatások szerint - különösen ártalmas az emberi szemnek és a bőrnek. E kutatásokról Marshall számolt be a lapnak. A fény különböző hullámhosszú sugarakból áll. Spektrumában ezért vannak különböző színek. Minél kisebb a hullámhossz, annál nagyobb a sugárzás energiája. A fény spektrumának a legkárosabb összetevői a viola, azaz ibolya színnél (illetve azon túl) fordulnak elő, a "kék szín végén" - Marshall szerint.

A hagyományos izzók nem okoznak gondot, de ezek az új fénycsövek a kék és az ultraibolya (UV) tartományban bocsátanak ki nagy erővel sugarakat. Ahogy a napsugárzás ibolyántúli összetevői elöregítik a bőrt, hasonló történik a szemben is Marshall professzor szerint. Ám míg a bőr ötnaponta megújul, a szem retináját egy életre kapjuk. A retina nagyon fontos a látás szempontjából, a szem hátsó részében található, és fényérzékeny sejteket tartalmaz. Ezek váltják ki azokat az idegi impulzusokat, amelyek a látóidegen keresztül az agyba érkeznek, ahol vizuális képet alkotunk.

A CFL-ek által kibocsátott UV-sugaraknak tartósan kitett szem károsan változhat el az új kutatások szerint. Ilyen a makuladegeneráció és a katarakta, vagyis a szürke hályog - a professzor szerint. A makuladegeneráció a retina központi részének károsodása. Ez általában az öregedéssel jár együtt. Ez és a szürke hályog a vakság legfőbb okai közé tartozik Nagy-Britanniában.

A nagy ultraibolya-sugárzásnak kitett országokban gyorsabban öregedik a szem. Ezért az Egyenlítőhöz közeledve növekszik a katarakta előfordulása. Ez nem meglepő, hiszen itt a legerősebb a napsugárzás, és így persze a spektrum összes tartományában erősebb a radiáció. A CFL-eknek hasonló hatásuk lehet. A CFL-kitettség növelheti a makula-degeneráció bekövetkezésének valószínűségét is. A legnagyobb rizikótényező itt a kor: a baj 60-80 éves kor között kezdődik. Minderről Marshall professzor az elmúlt hónapban tartott előadást kollégáinak az Optrafair nevű, optikusoknak tartott oktatási fórumon.

Ám a Daily Mail szerint nemcsak a szemünk lehet veszélyben. John Hawk professzor szerint, aki a londoni King's College-ban dolgozott nyugdíjazása előtt, és az ottani bőrgyógyászati intézet fotobiológiai egységét vezette, szintén figyelmeztet a kockázatokra. Ha tartósan túl közel vagyunk egy CFL-hez, akkor olyan mennyiségű sugárzást kaphatunk, ami káros a bőrre.

A veszély különösen nagy, ha az újfajta fénycső egy méternél közelebb van hozzánk. Márpedig ez az olvasólámpák esetében megszokott dolog. Nemcsak a bőrt károsítja az ilyen CFL, hanem kisebb és átmeneti elváltozásokat is okozhat. Ám a sugárzásnak tartósan kitett bőrben a hatások kumulálódnak, összeadódnak az évek során. A kumulatív hatás lehet égés, bőrkárosodás, elöregedő bőr, sőt akár bőrrák.

Az EU elismerte - a Daily Mail szerint -, hogy az energiatakarékos égők okozhatnak bőrkárosodást, de az unió 2008-ban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint kockázat csak 20 centiméternél közelebbi, "tartós kitettségnél" van. Ilyen esetekben a munkahelyi CFL-ek UV-sugárzásától óvni kell a dolgozókat a bőr- és retinakárosodásoktól.

Korábban arról is felvetődtek hírek, hogy a lámpák higanyt tartalmaznak, tehát ha összetörnek, akkor mérgező anyag kerülhet a levegőbe. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint ha az energiatakarékos fénycsövek összetörnek, az egészségügyi határérték hússzorosát teheti ki a higanygőz mértéke - zárt térben.

Ugyanakkor léteznek ma már kettős burkolatú fénycsövek, amelyek igyekeznek blokkolni a káros UV-sugárzást. Hawk professzor is elismeri, hogy a gyártók tesznek erőfeszítéseket a termékek javítására. Ugyanakkor abban nem volt bizonyos, mennyire sikerültek ezek a javítások. Hawk igyekezett lobbizni az EU-nál, hogy oldják fel a hagyományos égők behozatali tilalmát. Ám szerinte Brüsszel nem érdeklődött az ügy iránt.

Anne Vick, a Lighting Europe kommunikációs igazgatója (e szervezet fogja össze a fényforrásgyártó ipar cégeit) szerint nincs kockázata a CFL-eknek, mivel mind az UVA-, mind pedig az UVB-sugárzásuk a határértékeken belül van. Ez pedig garantálja szerinte a fogyasztók védelmét. Vick hozzátette: európai tudományos szakértők nem mutatták ki az UV-sugarak egészségre káros hatását, amikor az energiatakarékos égőket "normális feltételek között" használták. Azoknak a dolgozóknak, akik sok fénynek vannak kitéve, kettős burkolatú lámpák használatát ajánlják a szakértők. Az EU szóvivője a Daily Mailnek szintén úgy nyilatkozott, hogy a CFL-ek normális használata nem jelent kockázatot.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag