Így védjük magunkat a hőségtől

Nemcsak a bőrünk, hanem a szervezetünk számára is veszélyt jelent a hőség. A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int: 11 és 15 óra között ne legyenek napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatnak!

A 30 fok feletti nappali hőmérséklet az egész szervezetünket próbára teszi. Míg az egészségesek könnyebben alkalmazkodnak a meleghez, a betegek, különösen a szívbetegek alaposan megszenvedik a nyarat. A hőség hatására ugyanis egyrészt erősen izzadunk, másrészt a perifériás erek kitágulnak, ezek a körülmények pedig a szokásosnál is jobban megterhelik a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. Magasabb az infarktusveszély is, emellett ödéma és trombózis is gyakrabban jelentkezhet.

"Az extrém meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat. A legsúlyosabb következménye a hősokk, hőguta, amikor a szervezet fehérjéi gyakorlatilag -megfőnek«, így akár infarktusszerű tünetek is felléphetnek az egyéb súlyos panaszok mellett. Ugyanakkor ennek még semmi köze a szívhez, ilyenkor az egész szervezet hőháztartása borul fel, ami tragédiát is okozhat. Közvetlenül a szív- és érrendszert érinti viszont, hogy a meleg kitágítja az ereket. Bár koszorúérbetegek számára ez még akár jó is lehetne, a hőség nagyobb munkára készteti a szívet, így ez a szokásosnál is megterhelőbb" - hívta fel a figyelmet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

Nyáron különösen oda kell figyelni a gyógyszerek tárolására, mert a hőségben ezek is könnyen megromolhatnak. Részletek itt.

Óvatosan a sportolással!

A vízháztartás ugyancsak könnyen felborulhat, ami különösen veszélyes a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett - főleg azokra nézve, akik rendszeresen szednek vízhajtó készítményeket. Rendkívül fontos tehát a folyadékpótlás , a kiszáradás ugyanis észrevétlenül is megtörténhet. Szintén gyakran okoz problémát a szívbetegek jelentős részénél fennálló érelmeszesedés. Ilyenkor az agy hiába adja ki a parancsot, hogy a szív pumpáljon több vért a szervezet megnövekedett igénybevétele miatt, a szívkoszorúerek ugyanis nem kellően átjárhatóak, így a szív oxigénhiányos állapotba kerülve nem lesz képes tartani a kívánt tempót.

Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli
Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli

"A mostani időjárás csökkentheti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomás-ingadozást okozhat, továbbá a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, hogy változtassunk-e erre az időszakra az adagoláson. Semmiképpen se döntsünk magunk a gyógykészítmények elhagyásáról, még akkor sem, ha éppen nincs semmilyen panaszunk" - hangsúlyozta a kardiológus. Hozzátette, hogy mozgásra a szívbetegeknek is szükségük van, ám kánikula idején fokozottan figyelni kell arra, hogy ne vigyék túlzásba a sportolást. "A folyadékhiány pillanatok alatt kialakulhat, de a fizikai megterhelés hatására nemcsak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk, többek között nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot. A hőség és az edzés megnöveli a szervezet elektrolitigényét, így a folyadékkal együtt ezeket az anyagokat is folyamatosan pótolni kell. Mindezeken túl azt is fontos megfogadni, hogy ne ebben az időben teszteljük a határainkat, próbáljunk ki extrém, megterhelő sportokat. Akárcsak a napozás esetén, itt is igaz az aranyszabály: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk árnyékban" - fogalmazott dr. Becker Dávid.

A legfontosabb tanácsok kánikula idejére:

  • A dél körüli és kora délutáni órákat töltsük otthon, viszonylag hűvös, besötétített szobában.
  • Nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel akár többször is.
  • Az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást.
  • Éjjelente igyekezzünk szellőztetni a lakást.
  • A szabadban tartózkodást korlátozzuk a kora reggeli (6-10 óráig) és az esti órákra (18-22 óráig), és próbáljunk napközben árnyékos helyen pihenni.
  • Ha túl sokáig tartózkodtunk a szabadban, igyekezzünk legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezetünk kellően lehűl.
  • Csökkentsük a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezzük el a nagytakarítást, a fizikailag megterhelő munkákat.
  • Halasszuk el lehetőség szerint a befőzést, de legalább ne kezdjük az esti óráknál hamarabb, és közben folyamatosan szellőztessünk.
  • Az izzadás és párolgás miatt jelentősen megnő a folyadékveszteség, ezért elengedhetetlen a fokozott folyadékpótlás. Érdemes ásványvizet fogyasztani a sóveszteség miatt, ezáltal pótolva a szervezetünk számára szükséges nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot.
  • Ne fogyasszunk olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz.
)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: