Így tehetjük rendszeresebbé a székletürítést

Hogyan vihetünk rendszert a székelési szokásainkba?

Testünk minden folyamatában kialakulhat egyfajta ritmus, ez alól pedig a székletürítés sem kivétel, ennek gyakorisága viszont mindenkinél egyéni. Hogy mi számít "normálisnak", az egyéni adottságoktól függ. Sokan hiszik azt, hogy a napi legalább egyszeri székelés az egészséges, valójában azonban elég széles a spektrum: napi három alkalom és heti három alkalom között bármi lehet normális.

Mi történik, ha nem vécézünk időben? Sajnos mindenkivel megesik, hogy amikor rájön a szükség, valami miatt nem tud kimenni a mosdóba, esetleg idegen helyen, irodában van, és annyira kényelmetlenül érinti a dolog, hogy inkább visszatartja. Csakhogy ez nem a legjobb ötlet.

Így válhat rendszeresebbé a székletürítés

Ezen a spektrumon belül minden, ami rendszeres, komfortos, és nem jár fájdalommal, rendben van. Hiába van viszont valakinek naponta széklete, ha az ürítés erőlködéssel, fájdalommal, diszkomforttal jár, és gyakran nem is "sikeres". Ilyen esetekben, illetve ha valami miatt a korábban beállt rendszer felborul, érdemes lehet átgondolni, hogy mi állhat a háttérben. A Men's Health cikke ezeket az okokat gyűjtötte össze.

Dr. Sameer Islam texasi gasztroenterológus szerint nem feltétlenül probléma, ha valakinek nincs minden nap nagyjából ugyanabban az időben széklete. Ugyanakkor például a székrekedést nehezebb kezelni valakinél, akinek nincs egy megszokott "ritmusa". Ahhoz, hogy ez a ritmus beálljon, érdemes néhány dolgot betartani. Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időben vécére menni, még akkor is, ha nem feltétlenül érzünk székelési ingert. Ha pedig érezzük az ingert, akkor semmiképp se tartsuk vissza a székletünket, hanem amilyen hamar csak lehet, menjünk vécére, mert ellenkező esetben jelentősen megnöveljük az esélyét annak, hogy felboruljon a megszokott ritmusunk.

Nem feltétlenül gond, ha nincs minden nap nagyjából ugyanabban az időben székletünk. Fotó: Getty Images
Nem feltétlenül gond, ha nincs minden nap nagyjából ugyanabban az időben székletünk. Fotó: Getty Images

Igyunk egy kávét, mielőtt mosdóba mennénk, ez sokak bélmozgására hat stimulálóan. Emellett érdemes lehet tudatosan pro- és prebiotikus hatású élelmiszereket, esetleg táplálékkiegészítőket fogyasztani, mivel ezek bár nem csodaszerek, sokaknál beválnak, és az egész emésztőrendszer egészségi állapotának javulásához hozzájárulhatnak.

Hogy valakinek miért más a "ritmusa", mint másoké, annak számos oka lehet. Ami biztos, hogy ha valaki nem visz be elég rostot, illetve folyadékot, annak kevésbé lesznek rendszeresek a bélmozgásai, illetve székrekedésre is hajlamosabb lesz. Emellett szerepet játszhat még a székletürítés gyakoriságában számos külső tényező, például a testmozgás rendszeressége, vagy éppen hiánya, a stressz, vagy éppen a cirkadián ritmus felborulása is.

Ha valaki szeretne a székletürítési menetrendjén változtatni, és átállni egy olyan rendszerre, amiben minden nap a reggeli órákban megy vécére, akkor ennek érdekében megpróbálhat néhány dolgot. Az egyik, hogy minden reggel eltölt némi időt a vécén, akkor is, ha nem érzi az ingert, illetve nem sikerül ürítenie. A másik, hogy próbál a nap második felében minél több rostot és folyadékot bevinni. Ezek egyeseknél beválhatnak, de nem működnek feltétlenül mindenkinél. Olyanoknál pedig, akiknek már van egy beállt ritmusa, csak éppen nem reggel ürítenek székletet, akár mér ronthat is a helyzeten.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)