Így néz ki a májunk, ha sokat iszunk

Ijesztő és látványos a különbség egy egészséges életmódot élő ember, illetve egy alkoholista mája között.

A máj rendkívül fontos és összetett feladatokat lát el szervezetünkben. Elsődleges feladata a méregtelenítés: segít kivonni a vérből a méreganyagokat, majd ezek kiürüléséért is felel. Emellett a máj felelős a tápanyagok átalakításáért és elosztásáért, továbbá segíti a véralvadást és a zsírok bontását is. Mivel alapjáraton is méreganyagok lebontását végzi, nagyon strapabíró, és más szerveknél sokkal hatékonyabban regenerálódik. A tartós alkoholfogyasztás azonban a májon is látványos nyomokat hagy.

Meglepő tények a májunkról A máj nemcsak nagyon fontos, de igen érdekes szerv is. Több mint 300 funkciót lát el a testünkben - ezt a számot egyedül agyunk szárnyalja túl. És ez még messze nem minden - kattintson!

Az alkohol ezt teszi a májunkkal

Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj, ekkor a májsejtekben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. A májzsugor, más néven májcirrózis is ehhez hasonló állapot, ám míg a zsírmáj regenerálódhat, a cirrózis által okozott károsodás visszafordíthatatlan. A rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóknak csak 5-10 százalékánál alakul ki alkoholos májkárosodás. Magyarországon a betegség komoly problémát jelent, százezer főből évente átlagosan 125 ember hal meg alkoholos májbetegségben.

Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj
Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj

A Lifechangers című műsorban Dr. Drew Pinsky egy egészséges májat hasonlított össze egy cirrózis miatt károsodott szervvel. A különbség jól látható: míg az egészséges szerv vörösesbarna színű és sima, addig a beteg máj elsötétedett, szürkésbarna színű, göröngyös és hegekkel tarkított. A hegesedés amiatt alakul ki az orvos szerint, hogy a máj regenerálja az elhalt szöveteket, amelyek a bőrön is megfigyelhető hegekkel gyógyulnak. Az összehasonlító videót az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg!

A májzsugorodás nemcsak az alkoholistákat érintheti, a májat jelentősen károsítja a túlsúly és bizonyos vírusfertőzések - elsősorban a hepatitis B és C - is cirrózist eredményezhetnek. A májat sújtó, krónikus gyulladásos betegség 20-50 év alatt alakul cirrózissá.

Forrás: Prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: