Hogyan zajlik a végbéltükrözés?

Bár a végbélen keresztül végzett orvosi vizsgálatok riasztónak tűnnek, és maga a tükrözés kellemetlen és kínos is lehet, a segítségével kivizsgált betegségek sok szenvedésnek vehetik elejét. Mit kell tudni a végbél és a végbélnyílás belső felszínének esetleges elváltozásait felderítő speciális vizsgálatról?

A végbéltükrözés (rektoszkópia) során a végbéltájék és a hozzá kapcsolódó 14-16 cm-es bélszakasz vizsgálatát többnyire proktológus szakorvosok végzik abból a célból, hogy megtalálják a végbélben és a végbélnyílás belső felszínén a vérzések forrását, továbbá diagnosztizálják a polipokat, a daganatokat, a nyálkahártya-gyulladást, a kifekélyesedést, az aranyeret vagy a végbélberepedést. A rektoszkópia szövettani mintavételre is alkalmas.

orvos és beteg
A rektoszkópia többnyire nem fájdalmas

Gyakran olyan tartós hasi panaszok teljes kivizsgálásakor is előírják, amikor hasmenés, székrekedés, véres széklet, erős hasi fájdalmak jelentkeznek. Általában a hasi ultrahang és laborvizsgálatok után végzik, további endoszkópos vizsgálatok mellett, mint amilyen a vékonybél-, vastagbél- vagy szigmabél-tükrözés.

Mire jó?

Amikor a tünetek alapján erős a gyanú, hogy az imént felsorolt betegségek állnak fenn, a végbéltükrözéssel a baj mibenlétéről megbizonyosodhatnak az orvosok. Továbbá hasmenés és székrekedés indokolatlan váltakozása, megváltozott székelési folyamatok, a széklet átmérőjének szembetűnő változása, az úgynevezett ceruzabél (térszűkítő) okainak feltárása, továbbá biopszia miatt is alkalmazzák az eljárást.

A végbelet érintő betegségek kezelésében is fontos szerepet játszik a rektoszkópia. Például a belső aranyér gumigyűrűvel elszorítható, amely így minimális panaszokkal gyógyul, míg a végbéltáji berepedések fagyasztásos eljárását is lehetővé teszi. A vírusos eredetű hegyes függöly (kondilóma) kezeléséhez is elengedhetetlen.

Mivel végzik?

A végbél egészének és a szigmabél alsó szakaszának áttekintéséhez használt rektoszkóp egy 20-25 cm hosszú, egyenes fémeszköz, amelyet fényforrással és szövetmintavételre alkalmas apró fogóval szerelnek fel. Kialakítása révén jól láthatóvá teszi a végbél szűkületeit, daganatait, gyulladásait, a jóindulatú polipokat, aranyeres betegségeket és egyéb sérüléseket.

Mit kell tenni előtte?

A rektoszkópia előkészülete 1-2 beöntést tesz szükségessé. Ilyenkor fél-egy liternyi vizes oldattal ujjnyi vastag gumicső segítségével kitisztítják az érintett szakaszt. A hashajtó alkalmazása nem szükséges, gyakran csak nehezíti a végbéltükrözést. Nincs szükséges éhgyomorra, de a vizsgálatra nem árt némi tisztálkodó szert, nedves törlőkendő és csere alsóneműt vinni.

Menete

A vizsgálat többféle testhelyzetben végezhető el. Az úgynevezett térd-könyök testhelyzetben a páciens a vizsgálóasztalra feltérdel és lekönyököl, indokolt esetben oldalfekvésben is végezhető, de hanyatt, felhúzott térdekkel is el lehet végezni. A vazelinnel síkosított műszer vége speciális kialakításának köszönhetően fájdalmat nem okoz. A tükrözést végző szakember a végbélbe időnként levegőt juttat egy kis pumpa segítségével az összetapadó bélfalak megnyitása és átvizsgálása érdekében.

Végbéltáji panaszokat banális és halált okozó betegségek egyaránt okozhatnak. A panaszok hátterében aranyeresség, végbélrepedés, cukorbetegség, bélférgesség,ekcémastb. épp úgy fennállhat, mint rosszindulatú daganat. Részletek!

Mi a teendő utána?

Amennyiben a vizsgálatot végző szakorvos biopsziát is végzett, kevés vérzés léphet fel székletürítéskor. Nagyobb mennyiségű vér, vagy tartós vérzés esetén azonban azonnal orvoshoz kell fordulni. A leleten szerepelni fog az átvizsgált bélszakasz mérete, a tapasztalt eltérések, történt-e szövettani mintavétel, illetve milyen további vizsgálatok javasoltak (irrigoszkópia, kolonoszkópia).

Veszélyei

A vizsgálat rendszerint nem fájdalmas. A levegő-befújás okozhat feszítő érzést, és olykor a végbél-szigmabél határán kellemetlen érzetek tapasztalhatóak. Amennyiben a páciens véralvadásgátló készítményt szed, vagy vérzékenységben szenved, a szövetminta-vétel során komoly vérzés is kialakulhat, így a problémáról a tükrözést végző orvost mindenképpen tájékoztatni kell. Nagyon ritkán megsérülhet a végbél, kilyukadhat a bélfal, amennyiben daganat vagy gyulladásos betegség miatt jelentősen elvékonyodott.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: