Halálos betegséget jelezhet az ájulás

A sürgősségi esetek mintegy 1-3 százalékát teszik ki a hirtelen ájulások, melyek a legtöbb esetben nem jelentenek komoly veszélyt, de előfordul, hogy egy potenciálisan halálos betegség előjelei. Ilyen betegség lehet például az szívritmuszavar.

Sajnos a mentő- vagy ügyeletes orvosoknak nem feltétlenül áll rendelkezésükre megfelelő módszer a betegségek rögtönzött felfedezésére. Legalábbis így volt ez mostanáig, de most egy kilenc kérdésből álló kérdőív segíthet a komoly betegségek kiszűrésében.

Az Ottawa Hospital és a University of Ottawa kutatói által készített teszt a napokban jelent meg a Canadian Medical Assoiciation Journalban. A kutatást vezető Venkatesh Thiruganasambandamoorthy szerint az ájulás nagyon nagy problémát okoz, ráadásul a kezelés kórházanként eltérő.

Az eszméletvesztés nem ritka jelenség, az emberek 35-40 százaléka legalább egyszer elájul élete során. De 10 emberből 1 esetében a sürgősségire került betegeknél valamilyen még nem látható, nagyon komoly betegségről van szó. A páciensek 7-23 százaléka egy hónapon belül valamilyen komolyabb tünettel is számolhat és nem ritka, hogy kórházi kezelésre szorulnak.

Az új, kilenc kérdésből álló teszt képes előre jelezni az olyan betegségeket, mint a rendszertelen szívverés, szívroham , sőt akár a halál. Ha a teszt eredménye alapján nagy a valószínűsége, hogy komoly betegség léphet fel, akkor az orvos további vizsgálatokat írhat elő.

Az emberek 35-40 százaléka legalább egyszer elájul élete során

Az emberek 35-40 százaléka legalább egyszer elájul élete során

A teszt elkészítéséhez a csapat 4030 beteg adatait vizsgálta meg, akik közül 147-nél léptek fel komoly tünetek, miután egy egyszerű ájulás után hazaengedték őket a kórházból. Az orvosok végül 43 előrejelző-lehetőséget különítettek el, amit utóbb 9 különböző faktorra bontottak, ezekkel már hatékonyan tudták kiszűrni azokat, akik veszélyben vannak.

Ilyen faktorok lehetnek többek között:

  • az ájulás okának orvosi diagnózisa
  • olyan általános, és veszélytelen okok az ájulásra, mint a zsúfolt meleg helyiségek, a hosszú ácsorgás, az intenzívfélelemvagy fájdalomérzet
  • korábbi szívpanaszok
  • abnormális EKG
  • a troponin nevű szívizomfehérje túltengése

A kutatók reményei szerint a jövőben sokkal kevesebb ember kerül majd hosszú időre kórházba ájulás után, mert az orvosok képesek lesznek hatékonyan kiszűrni a mélyen lappangó betegségeket.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: