Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Ájulás tünetei és kezelése

Mi az ájulás?

Ájulás alatt a rövid ideig tartó, múló, nyom nélkül gyógyuló eszméletvesztést értjük.

Tünetek

Az ájulás előfordulása

Mivel rengeteg oka lehet, az ájulás bárkit érinthet, bárkivel, bármikor előfordulhat. Pontos előfordulásáról statisztikák nincsenek.

Az ájulás okai

Az ájulás mögött minden esetben az húzódik meg, hogy valami miatt az agy vérellátása romlik. Azaz nem jut annyi vér az agyban, mint amennyire szükség lenne. Ennek rengeteg oka lehet: szinte az összes belgyógyászati betegséget kísérheti ez a tünet, de okozhatják a legkülönbözőbb szívbetegségek is, kiemelten a szívritmuszavarok. A háttérben állhat pici embólia és súlyos agyi érszűkület is, de kiválthatja az úgynevezett átmeneti agyi vérellátási zavar (TIA) is. Utóbbit nagyon komolyan kell venni, mert a stroke-nak akár "beharangozója" is lehet. Cukorbetegeknél tipikus kiváltó ok, hogy leesik a vércukorszint. Olyan mellkasi daganat is okozhat ájulást, amely nyomja az egyik olyan ideget, amelynek az izgalomba jövetele ájulást okoz.
Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek hirtelen vérnyomásesést, így ájulást okozhatnak. Ilyenek lehetnek egyes vízhajtók és alfa-1-receptor blokkolók. Utóbbiakat vérnyomáscsökkentésre vagy prosztatamegnagyobbodás kezelésére szokták használni. Olyan gyógyszerek is szóba kerülhetnek, amelyek önmagukban nem okoznak vérnyomásesést, viszont melegben, vagy a beteg kiszáradásakor fokozódik a hatásuk, és akkor már lehet ilyen mellékhatásuk.
Az ájulás hátterében egészen hétköznapi dolgok is állhatnak, így például az, ha valaki nem iszik eleget, a nagy melegben kiszárad, emiatt csökken, romlik az agyi vérellátása. Állhat a háttérben izgalom, de van, aki nem bírja a tömegben állást vagy a meleget, esetleg vérszegény.

Az ájulás diagnózisa

Aki elájul, az vízszintesbe kerülve vagy pillanatok alatt magához tér, vagy nem. Utóbbi már nem nevezhető ájulásnak, hanem már tartós eszméletvesztésnek, kómának vagy sokknak számít.

Az ájulás tünetei, kórlefolyása

Ájuláskor az érintett azt érzi, hogy körülötte elsötétül minden, enyhe vagy súlyos hányingere van, leizzad, remegni kezd. A teljes elsötétülést követően a beteg jellemzően arra eszmél, hogy fekszik a földön. Maga az eszméletvesztés maximum pár percig tarthat, de előfordul, hogy csak egy pár másodperces villanás. Ennek oka, hogy amint a beteg vízszintesbe kerül, javul az agyi vérellátása és magához tér. Mindez persze a kiváltó októl függ: ha például az ok az alacsony vércukorszint, akkor a beteg csak akkor tér magához, ha cukorhoz jut a szervezete.
Az ájulás bárhol, bármikor bekövetkezhet
Az ájulás bárhol, bármikor bekövetkezhet
Az ájulást komolyan kell venni, pláne ha ismétlődik. Ilyen esetben mindenképpen fel kell keresni orvost: lehet, hogy kiderül, az ájulásnak banális oka van, de előfordul, hogy miatta fedeznek föl valamilyen súlyos betegséget, például szívritmuszavart vagy súlyos érszűkületet. Ezeket a problémákat mindenféleképpen kezelni kell, különben súlyosbodhatnak.

Az ájulás kezelése

A kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. Általában a javuláshoz már önmagában a fekvő helyzet elegendő, az agy vérellátása rendszerint már ettől helyrejön. Azt okok jellemzően ezt követően derülnek ki: például hogy az illető nem reggelizett, hogy alacsony a vérnyomása. Ilyen esetekben gyors megoldásként elég lehet például egy cukros tea, azt követően pedig az orvos felkeresése kivizsgálás végett. Ha a kiváltó ok a vércukorszint leesése, akkor javulás a vércukorszint beállításától várható. A lényeg tehát az, hogy minden esetben a kiváltó okot kezeljék. Ha az érintettnek valamilyen ismert betegsége van, akkor előfordul, hogy a gyógyszerezésén kell változtatni, mert megesik, hogy magát az ájulását a rossz gyógyszerbeállítás okozta.

Az ájulás megelőzése

Fontos, hogy az emberek kerüljék a kockázati tényezőket, meglévő betegségeiket pedig kezeljék, karban tartsák.

Az ájulás szövődményei

Az ájulás szövődménye akár súlyos fizikai sérülés is lehet, amennyiben az érintett balszerencsésen esik, rossz helyen csuklik össze.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kapocsi Judit belgyógyász főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.