Furcsa tünetei vannak? Lehet, hogy sok készételt eszik

Egyre több az ételintoleranciás eset, emiatt egyre többen mondanak le például a gluténtartalmú ételekről. Egy szakértői csoport szerint azonban jóval egyszerűbb ok áll a jelenség hátterében: túlságosan sok feldolgozott, adalékanyaggal teli élelmiszert eszünk.

Az elmúlt évtizedekben egyre többen térnek át az allergénekben szegény, például a gluténmentes termékek fogyasztására, mert azt gyanítják, hogy panaszaikat az ételintolerancia okozza. Szakemberek szerint azonban csak a népesség néhány százaléka valóban gluténérzékeny, és meglehetősen kevés tudományos bizonyíték támasztja alá a gluténmentes diéta előnyeit. A mindennapi életet azonban jelentősen megnehezítheti és igen költséges.

Dr. Rob Lillywhite, a University of Warwick kutatója és csapata szerint a tünetek hátterében a rengeteg félkész, feldolgozott élelmiszer áll, ezek ugyanis teli vannak adalékanyagokkal, a feldolgozási eljárás során pedig az értékes tápanyagok egyszerűen megsemmisülnek.

Az agyvelő után talán a legbonyolultabb szervünk a máj, amely miniatűr vegyi üzemként gondoskodik szervezetünk sok létfontosságú folyamatáról, vércukorszintjéről, méregtelenítéséről. Megmutatjuk, milyen ételekkel vigyázhatunk rá. Kattintson a folytatásér t! "Különösen jól megfigyelhető ez a kapcsolat azokban az országokban, ahol csak nemrég terjedtek el a félkész ételek. Egyre gyakoribbak ott is az emésztőrendszeri problémák, még azok is, amelyek korábban tulajdonképpen ismeretlenek voltak" - mondta dr. Lillywhite. "Ez egyértelműen a feldolgozott élelmiszerek megnövekedett fogyasztásából következik."

"Minél messzebb távolodunk egy élelmiszer természetes formájától, minél több adalékanyag kerül bele , annál több problémát okozhat a szervezetünkben. Így ugyanis egyszerűen eltűnnek az ételekben található természetes vitaminok és ásványi anyagok" - tette hozzá a szakember.

Dr. Lillywhite és kutatótársai arra voltak kíváncsiak, valóban olyan egészségtelenek a gabonafélék, ahogyan sok népszerű diéta azt állítja. Úgy találták, hogy az egyes gabonafélék között nincs olyan nagy különbség, és a legtöbb embernek nem jár akkora előnnyel a kiiktatásuk, mint azt hiszik.

A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér aligha okozhat problémát

"Természetesen vannak olyanok, akik valóban glutén- és lisztérzékenyek , táplálékallergiától szenvednek, de ők jóval kevesebben vannak, mint gondoljuk. A legtöbb ember számára az egészséges étrend része a teljes kiőrlésű gabona" - mondta dr. Lillywhite, aki szerint az évezredek alatt sikeresen alkalmazkodtunk a gabonafélék megemésztéséhez.

"Egyes elméletek szerint az emberi szervezet nem alkalmas arra, hogy gabonaféléket együnk. Azonban amióta megismerkedtünk velük évezredekkel ezelőtt, adaptálódtunk is hozzájuk, mint ahogy egyéb alapanyagokhoz is. A világ egyes részein nagyon különböznek az alapélelmiszerek, és mi mindegyikhez nagyszerűen alkalmazkodtunk."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)