Élelmiszeradalékok: hiperaktívvá tehetik a gyerekeket?

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a különböző élelmiszer-adalékanyagok a gyerekeknek egészségügyi vagy akár magatartásbeli problémákat is okoznak. Ezért kiemelten fontos a termékek összetevőinek tanulmányozása vásárlás előtt.

Az élelmiszer-adalékok olyan anyagok, amelyeket a technológiai megvalósítás érdekében az élelemhez adnak. Az EU-ban az adalékok használata megengedett, melyeket a European Regulation (EC - Európai Szabályozás) 1333/2008 számú listája tartalmaz, beleértve a színezékeket, édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, antioxidánsokat és mázakat. Az EU-s jogszabályok értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt azokat az élelmiszerekhez felhasználják.
Az engedélyt alapos kockázatfelmérést (biztonsági értékelés) követően a European Food Safety Authority (EFSA - Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) adja ki. Azon kívül, hogy értékeli az új élelmiszer-adalékanyagokat, az EFSA újra felméri a már listára felvett szereket az új tudományos információk és/vagy a felhasználás változó feltételeinek aspektusából. Az EFSA az Európai Bizottság utasítására jelenleg felülbírálja az összes élelmiszer-adalékanyagot, amelyek használatát az EU 2009. január 20. előtt engedélyezett.

A biztonságos mennyiség meghatározása

Az élelmiszer-adalékanyagok biztonsági értékelésének részeként az EFSA megállapítja, ahol lehetséges (azaz, ha elegendő információ áll rendelkezésre) az elfogadható napi bevitel (ADI - Acceptable Daily Intake) mennyiségét minden anyagra. Az ADI-t úgy határozzák meg, mint "az az anyagmennyiség, amelyet az emberek naponta fogyaszthatnak egész életük során anélkül, hogy jelentős kockázatot jelentene az egészségükre". Amikor a korábban engedélyezett adalékanyagokat újraértékelik, az EFSA vagy megerősíti, vagy módosítja az érvényben lévő ADI-t a rendelkezésre álló bizonyítékok felülvizsgálatát követően. Az EU-ban minden engedélyezett adalékanyag egy E-számmal ellátott azonosítót kap. Mind az E-szám, mind az adalékanyag használatának maximális szintjét az EU törvénybe foglalja.

A gyerekek szervezete kiszolgáltatottabb

Rendszeresen végeznek ún. kitettségi értékeléseket is, megfigyelve a lakosság adalékanyag-fogyasztását, és ellenőrzik, hogy a bevitel ne legyen az ADI felett. Néhány tanulmány azonban azt a megállapítást tette, hogy a gyerekek étrendje az adalékanyagoknak jobban kiszolgáltatott, mint a felnőtteké, és nagy érdeklődés mutatkozik az élelmiszer-adalékok és ezeknek a gyermekek viselkedésére ható kapcsolata iránt.

A kutatás, ami ezt a kapcsolatot vizsgálta, sokféle választ jelzett, több említést téve a megnövekedett hiperaktivitásról, ahogy arról a szülők is beszámoltak. Bár a kutatók úgy vélik, hogy az élelmiszer-adalékok engedélyezett napi mennyisége biztonságos, mégis akadhatnak olyan szituációk, amikor a gyerekek hiperaktivitást vagy más tüneteket produkálnak. Ezek a következők lehetnek:

  • gyors növekedés és fejlődés
  • A gyermekkor a gyors növekedés és fejlődés ideje, amikor a testben a kulcsfontosságú szervek, a hám- és kötőszövet, az izomzat, az idegrendszer növekszik és kifejlődik. A lehetőség fennáll, hogy a fejlődési folyamatok megszakadhatnak, ha a szervezet nagy mennyiségű vegyi anyagnak van kitéve.

  • nagyobb étel- és italfogyasztás
  • Az iskoláskor előtti gyerekek valószínűleg a népességnek az a csoportja, amely étrendje a vegyi anyagoknak a leginkább kiszolgáltatott, hiszen a testsúly-kilogrammonként megnövekedett ételfogyasztás ekkor a legmagasabb.  • toxikokinetikai és toxikodinamikai tényezők
  • Mind a toxikokinetikát (pl. felszívódás, eloszlás, anyagcsere és a kémiai anyagok eltávolítása vagy mérgező hatása a működés helyén), mind a toxikodinamikát (pl. a célszerv érzékenysége, ami meghatározza egy hatás vagy válasz mértékét a jelenlévő kémiai anyagoknak köszönhetően) befolyásolja az életkor. Mivel gyermekkorban mindezek még fejlődésben vannak, így nagyobb a szervezet kiszolgáltatottsága a vegyi anyagoknak.
A szerzők kiemelik, hogy az élelmiszer-adalékanyagokat gondosan szabályozzák, hogy biztosan ne jelentsen az emberek egészségére kockázatot. Azt is hangsúlyozzák, hogy az iskoláskor előtti gyermekek kitettségi mintái és az élelmiszer-adalékanyagok bevitelének vizsgálatakor inkább holisztikus megközelítésre van szükség, mint a speciális veszélyeztetettségre való összpontosításra.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a pára és ködfoltok feloszlanak, többnyire gyengén felhős lesz az ég, de helyenként lehetnek közepesen felhős területek is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag