Ezek a vesekő meglepő okai

A vesekövek tulajdonképpen a vesében felhalmozódó és kicsapódó ásványi anyagokból álló, apró kristályok, melyek sokáig nem okoznak fájdalmat, problémát. Kialakulásuk sok tényezőtől függ, a kevés folyadék mindenképpen szerepet játszik benne. De mi minden állhat még a háttérben?

Hogyan alakulhatnak ki a vesekövek? A szervezetünkben bizonyos bonyolult folyamatok során a vizeletünkkel különböző anyagok választódnak ki, ezek között találhatunk méreganyagokat, illetve olyan ionokat, amelyektől azért kell megszabadulnunk, hogy a szervezet működéséhez szükséges érzékeny egyensúlyt fenntarthassuk.

A vesekő tünetei Mi a vesekő? Milyen tünetei vannak? Hogyan kezeljük? Minden kérdésre választ talál, ha ide kattint! Ha valamely anyagból a vese olyan sokat választ ki, hogy vizeletbeli mennyisége meghaladja az úgynevezett oldhatósági koncentrációt, akkor az az vizeletből kiválik, kicsapódik. A vesekőképződés egyik legfőbb oka a nem megfelelő folyadékbevitel, így ugyanis sűrűbb, koncentráltabb vizelet képződik. Lássuk, milyen meglepő okok állhatnak még a vesekőképződés hátterében.

Túl kevés citrusgyümölcs

A citrusgyümölcsök egy olyan anyagot, citrátot tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vesekőképződést. A citrusgyümölcsökben emellett magnézium is található - a magnéziumhiány következménye a túl sok kalcium lehet, ez pedig növeli a vesekőképződés kockázatát.

Túl sok spenót és tea

A parajban nagy mennyiségben található egy oxalát nevű anyag, mely különböző mikrotápanyagokhoz (például a kalciumhoz) kapcsolódva mikroszkopikus kristályokat hozhat létre. Ha ezek nagy mennyiségben vannak jelen a vesében, akkor nagyon könnyen kialakul a vesekő. Az elemzések szerint a vesekövek mintegy 80 százaléka kalcium-oxalátból áll. Jelentős mennyiségű oxalát van a kakaóban, a csokoládéban és a céklában, valamint a fekete teában is.

Kalciumhiány

Meglepő módon, annak ellenére, hogy a legtöbb vesekő kalciumvegyület alapú, a kalciumban szegény étrend is hozzájárulhat a vesekövességhez - ha ugyanis túl kevés a szervezetünkben a kalcium, felborulhat az ionegyensúly. Emellett, ha túl kevés a kalcium (mely megköti az oxalátot), több oxalát kerülhet a véráramba az ételekből, onnan pedig a vesébe, illetve a vizeletbe.

Gyógyszerek

Olyan gyógyszerek is növelhetik a vesekövek kialakulását, amelyek közvetlenül nincsenek hatással a vesére. Ezek közé tartoznak például a topimarát tartalmú szerek, amelyek az epilepszia kezelésére szolgálnak, vagy a hashajtók. Az utóbbiak például megváltoztatják a szervezet azon képességeit, hogy a tápanyagokat felszívja, felhasználja, ez pedig az elektrolit-egyensúly felborulásához vezethet. Emellett a hashajtók hozzájárulhatnak a szervezet kiszáradásához is.

Túl sok üdítőital

A cukros üdítők több módon is befolyásolhatják a vesekövek kialakulását: egyrészt a bennük található foszforsav megváltoztatja a vizelet savasságát, ez pedig felgyorsítja a vesekőképződést;másrészt az üdítőkben található cukor megzavarja a mikrotápanyagok, elsősorban a kalcium és a magnézium felszívódását. Emellett a túl sok cukor megváltoztathatja a vese felépítését. Egy kutatás szerint azok, akik lemondanak a cukros üdítőkről, 15 százalékkal csökkentik a vesekövesség rizikóját.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés