Az aranyér, egy igazi népbetegség

Vannak olyan betegségek, amelyek egy ország lakosságának jelentős részét érintik, ezeket szokás népbetegségnek hívni. Ráadásul minden nemzetnek megvannak a saját jellemző bajai. A modern társadalmakban elsősorban a civilizációs betegségek jelennek meg nagy arányban, míg a fejlődő országokban inkább a járványos betegségek okoznak tömeges problémát.

Magyarországon is a civilizációs betegségek súlya a legnagyobb. Ezek a kényelmesebbé vált, ugyanakkor stresszesebb életmóddal, a túl sok, de rossz összetételű táplálékbevitellel, a mozgásszegény életmóddal vannak kapcsolatban. A népbetegségek között a legnagyobb figyelmet azok kapják, amelyek akár halálossá is válhatnak: a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-betegségek (különösen a diabétesz) vagy a daganatos betegségek. Az egyik legtöbb kellemetlenséget okozó és legtöbb embert érintő népbetegség az aranyér.

Az elhízás és a rossz táplálkozási szokások gyakran az aranyér kiváltó okai

Az elhízás és a rossz táplálkozási szokások gyakran az aranyér kiváltó okai

Az aranyér elterjedtségéről nagyon különböző becslések állnak rendelkezésre. A bizonytalanságnak az az oka, hogy sokan - ameddig nem kényszerülnek rá az irritáció vagy a fájdalom miatt - nem fordulnak orvoshoz. Bizonyos következtetéseket azonban a betegek beszámolóiból és a speciális recept nélkül beszerezhető gyógyszerek kereskedelmi forgalmából, és a tudományos kutatásokból le lehet vonni. Az USA nemzeti egészségügyi intézete (NIH) olyan becslést adott közre, amely szerint az emberek 75 százaléka találkozik az aranyérrel valamikor az élete során.

Az aranyérbetegség kezelése a megbetegedés súlyosságától és kiterjedésétől függ. Az aranyeres csomókban található kitágult vénák eredeti állapotának helyreállítása érdekében fontos a kiváltó ok (pl. székrekedés) megszüntetése. Megfelelő étkezéssel elősegítheti bélmozgását, ezért étrendje tartalmazzon rostokat, valamint fogyasszon sok folyadékot. Az aranyeres panaszok kezelését szolgálják egyes házi praktikák (jegelés vagy melegítés), a helyileg ható szerek (kenőcs, kúp) és a szájon át szedhető aranyértabletták, valamint műszeres és műtéti megoldások.

A Magyarországon megjelent becslések szerint a felnőtt lakosság közel harmada lehet érintett a betegségben . A wolframalpha.com-on elérhető orvosi statisztikákból pedig az is kiderül, hogy az amerikai lakosságon belül egy adott évben 380 emberből egynél diagnosztizálták a betegséget, amely a férfiak körében valamivel gyakoribb. A betegek átlagos életkora 46 év volt.

Az aranyér annak ellenére, hogy már nagyon régóta ismert betegség, és amelynek neve (aurea vena) is a középkorból öröklődött át napjainkig, igazi modern civilizációs kórnak számít. A kialakulásában ugyanis éppen azok a tényezők játszanak szerepet, amelyek a többi, helytelen életmód miatt kialakuló betegség esetében is. Nézzük, hogy milyen tényezők tehetnek az aranyér kialakulásáról. Első helyen a genetikai hajlam áll. Az olyan családokban, ahol öröklődő kötőszöveti gyengeség miatt a betegség előfordult, már a gyerekeknél érdemes elkezdeni a felkészítést a betegség megelőzésére.

Ha a családban előfordult aranyeres betegség, a megelőzést érdemes már egész fiatalon elkezdeni. Olvassa el, mit tehet a betegség megelőzéséért és kezeléséért! Ugyanakkor a sok ülés vagy állás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a kevés rostot, zöldséget és folyadékot tartalmazó táplálkozás, a széklet túlzott visszatartása, a székelési inger elnyomása miatti szorulás, de akár a gyakori hasmenés is előidézheti a kórt. Emellett a terhesség, szülés, a rendszeres cipekedés, sőt egyes betegségek (például májproblémák, végbélgyulladás és végbéldaganat) is hozzájárulhatnak az aranyér kialakulásához. Végül érdemes figyelembe venni, hogy az életkor emelkedésével az aranyér valószínűsége is nő, hiszen az évek során a végbéltáji erekre ható ismétlődő nagy nyomás "kifejti" hatását.

Az aranyeret úgy lehet a legjobban megelőzni, ha egészségesebb étkezéssel, több mozgással és rendszeres életvitellel jó kondícióban tartjuk a testünket. Az orvosok is ezt javasolják a konzervatív kezelés első lépéseként. Az aranyér alapvetően nem veszélyes, és nem életveszélyes betegség, ha gondosan ápolják, és az érintettek időben szakorvoshoz fordulnak vele. Az aranyérbetegségnek az orvosok négy különböző stádiumát különböztetik meg, nem érdemes kivárni, hogy a negyedik legsúlyosabb forma is kialakuljon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)