Az agyi aneurizma tünetei

Az aneurizma tulajdonképpen a verőereken kialakuló tágulat, amely az agyi ereket is érintheti. Baj akkor van, amikor az ér megreped.

Az aneurizmák hosszú ideig is észrevétlenek lehetnek, és az esetek döntő többségében csak megrepedésükkor produkálnak tüneteket. Az agyi aneurizmát a következőkből lehet felismerni.

Rendkívül erős fejfájás

Aneurizmarepedés esetén olyan fejfájást tapasztalhatunk, amilyet még soha életünkben. Általában hirtelen jön - az egyik pillanatban még jól vagyunk, a másikban pedig már szinte elviselhetetlen a fájdalom. A megrepedt érből kiáramló vér miatt az agyban megnövekszik a nyomás, ez okozza a fájdalmat.

Hányinger, hányás

A megnövekedett nyomás általában az agynak azt a részét érinti, amely az emésztést és a légzést is irányítja. Ennek következtében émelygés, hányás léphet fel. Ha ezeket a tüneteket szokatlanul erősfejfájásis kíséri, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ezek lehetnek az agyi aneurizma tünetei
Az aneurizmára addig soha nem tapasztalt, erős fejfájás is figyelmeztethet

Nyaki merevség

Ha a nyakunk fáj, megmerevedik, és alig tudjuk mozgatni, elfordítani a fejünket, akkor ez is utalhat aneurizmára. Ilyenkor a vérzés, illetve a megnövekedett agyi nyomás azokat az idegeket érinti, amelyek a nyak mozgatásáért felelnek. A merevség és afájdalomsokkal rosszabb, erősebb, mintha csak simán elaludtuk volna a nyakunkat.

Bizsergés, zsibbadás az arc területén

Az agyban keletkező vérömleny olyan idegeket is érinthet, amelyek a mimikát irányítják. Ilyenkor bizsergést, zsibbadást, illetve az arc bizonyos részeinek bénulását is tapasztalhatjuk. Ez egyébként stroke tünete is lehet - bármelyik áll is a háttérben, ilyen tünetek esetén azonnali orvosi segítségre van szükség.

Homályos látás, kettős látás

Ha az agyban a nyomásnövekedés a látásért felelős területet is érinti, akkor a látás elhomályosulhat, illetve kettős látás is előfordulhat. Aggodalomra akkor van ok, ha ez erős fejfájással, hányingerrrel párosul.

Forrás: womenshealthmag.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)