A pajzsmirigy-alulműködés 10 jellemző tünete

Súlyproblémák, állandó fáradtság, emésztési problémák - egészen általános tünetek is pajzsmirigy-alulműködésről árulkodhatnak.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a nyaki tájékon elhelyezkedő, szimmetrikus szerv által kibocsátott tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) mennyisége nem elegendő a testben. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa összegyűjtötte a betegségre jellemző leggyakoribb tüneteket.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén súlyosságtól függően igen szerteágazóak és változatosak lehetnek a jelentkező tünetek. Ennek magyarázata, hogy szinte minden szervrendszerre hatással van a betegség. Ráadásul a tünetek eltérő intenzitással és gyakorisággal jelentkezhetnek.

Mekkora az egészséges TSH-szint? Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar okoz negatív tesztet, ám sajnos csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi a legideálisabb TSH-szint. Kattintson a részletekért!

Fáradtság, gyengeség, álmatlanság

Pajzsmirigy-alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül ébredünk, és ez az állapot az egész napunkat végigkíséri.

Súlyproblémák

Az alapanyagcsere szabályozása által apajzsmirigyrendellenes működése a testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet akár megfelelő, egészséges táplálkozás esetén is.

Hangulati ingadozások

Ingerlékenység, depresszió vagy éppen napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

Magas koleszterinszint

Pajzsmirigy-alulműködést jelezhet, ha a koleszterinértékek rendszeres testmozgás és diéta hatására sem csökkennek.

Az állandó fáradtság és a hangulatingadozás is a pajzsmirigyzavar jele lehet
Az állandó fáradtság és a hangulatingadozás is a pajzsmirigyzavar jele lehet

Hideg végtagok

Fázósság, hidegintolerancia jellemzi a beteget. Lehet, hogy a hideg idő beköszöntével lesz túlzottan fázós, de az is előfordulhat, hogy éppen nyáron kerül elő a takaró, a vastagabb ruha.

Menstruációs problémák

A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. Gyakran ameddőséghátterében is pajzsmirigyzavar áll.

Bélpanaszok

Mivel a pajzsmirigybeteg anyagcseréje lelassul, emésztési zavarok is jelentkeznek. Sokak székrekedéstől szenvednek.

Haj- és bőrproblémák

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a száraz, töredezett haj, akár a hajhullás. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.

Alacsony pulzus

Alacsony pulzusszám esetében is gondolni kell pajzsmirigyzavarra.

Öröklődés

A pajzsmirigybetegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Amennyiben a családban korábban előfordult ilyen probléma, úgy nekünk is fontos odafigyelnünk a felsorolt tünetekre.

Egy-egy fenti tünet megléte önmagában még nem jelenti, hogy pajzsmirigy-alulműködésünk van, azonban minden egyes gyanút komolyan kell venni, és szakorvoshoz kell fordul a diagnózis pontos felállítása érdekében. Ehhez a vonatkozó hormonszintek maghatározása szükséges, kiegészítve ultrahanggal.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)