+13° - +31°
Nincs front

Sovány vagyok, hízni szeretnék

Talán különösen hangzik a cím, hogy miért foglalkozunk a hízással, hiszen sokaknak ez a legkönnyebb dolog a világon, mégis akadnak olyanok, akikre minden igyekezet ellenére egy gramm sem tud rakódni. Mi áll a háttérben, mi ekkor a teendő?

Elcsépelt téma manapság az elhízás, mégis fontos beszélni róla, hiszen rengeteg súlyos, krónikus betegség kialakulását mozdítja elő. Gondoljunk a cukorbetegségre, amely nem attól szörnyű, hogy a betegnek egész életében számolgatnia kell az inzulinegységeket és a szénhidrát mennyiséget, ügyelve arra, hogy naponta ötször egyen, hanem attól, hogy előbb vagy utóbb minden szervet megtámad a kór, kínzó fájdalmakat, vakságot, mozgásképtelenséget, stb. okozva. De természetesen kiemelhetjük a magas vérzsír-szintből eredő betegségek széles repertoárját, a szövődményes bénulást, végtag amputációt. A rendszeres testmozgás sok esetben - még túlsúly esetén is - védi a szervezetet a kóros elváltozások kialakulásától. Egy amerikai professzor szerint jobb fittnek és kövérnek lenni, mint lustának és soványnak. A sportnak ugyanis rendkívüli szerepe van.

A génjeinkben rejlő 30-40 százalék

A sovány emberekről viszont senki nem beszél, pedig ők ugyanolyan gátlásosak tudnak lenni, mint a fogyni vágyók. Rettegnek, ha strandra hívják őket, és ha lehet, akkor még a rekkenő hőségben is állig felöltöznek. Ők azok, akik hiába esznek sokat, mégsem híznak egy grammot sem. Hogy lehet ez?

"Többet eszem, mint a férjem, ő hízik, én pedig egy grammot nem gyarapszom" - jegyzi meg egy filigrán hölgy a fodrásznál. Igen, valóban lehet ekkora különbség két ember között, még akkor is, ha egy férfinek magasabb az alapanyagcseréje, mint egy nőnek. Mindezt részben a genetikai adottságok határozzák meg. Tudományos vizsgálatok bizonyítékai szerint, a testtömeg alakulása mindössze harminc-negyven százalékban függ az örökletes tulajdonságoktól, a többi már csak rajtunk múlik. Az életmódon, azon belül is a stressztűrő képességen, étkezésen, fizikai aktivitáson, alvási szokásokon, környezeti hőmérsékleten, körülményeken.
Miért nem tud hízni valaki?
Miért nem tud hízni valaki?

A hormonok titkai

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hormonoknak számos anyagcserehatásuk van, tehát rendkívüli módon hatnak a testtömegre, testösszetételre, arra, hogy mekkora az izomtömeg és a zsír aránya. Meghatározzák a fehérjék, zsírok, szénhidrátok szervezetbeli felhasználását. Sokoldalú hatásuknak köszönhető, hogy szintjük nagyon befolyásolja az egész szervezet felépítését és működését. Hogy kinek mekkora a hormonszintje, megint csak a genetika függvénye, azonban a testedzés is jelentősen változtathatja, kedvezően módosítja. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a hormonokat, amelyek lényeges szerepet játszanak az anyagcserében, a testösszetétel alakításában.
 1. Tesztoszteron (férfi nemi hormon)
  Fokozza afehérjefelépítést, - izomtömeg gyarapodást -, a zsírok mobilizációját (zsírtömeg csökkenést), szénhidrát raktározást, csontsűrűség növekedést. Mindezek a tulajdonságok teszik anabolikus - azaz felépítő - hormonná. Szintje férfiaknál a fizikai terhelés 30. percében növekszik, nők esetén már közvetlenül a sportaktivitás kezdete után emelkedik. A sportoló nők tesztoszteronszintje duplája a nem sportolókénak.
 2. Növekedési hormon (GH)
  A tesztoszteron mellett egy másik erős hatású anabolikus vegyület, ezáltal izomtömeg növekedés, csonterősség fokozódás, zsírbontás következik be. Tíz kilométer futás során szintje négyszeresére nő.
 3. IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor)
  A növekedési hormon által termelődik, amelynek szintje lépcsőzetes terhelés során emelkedik. Hatására az izom glikogén szintézis gyorsul, a perifériás szövetek glükóz felhasználása csökken. A terhelés utáni percekben (restitúcióban) fokozza a fehérje felépítést.
 4. ACTH (Adrenocorticotrop hormon)
  A mellékvesekéreg hormonelválasztását fokozza, ezáltal szervezet szénhidrát feltöltését javítja. Rendszeres sportolás hatására szintje kétszeresére nő.
 5. Prolaktin
  Futás hatására szintje kétszeresére nő. Magas intenzitású vagy hosszan tartó tréning hatására szintje többszörösére emelkedik, mely a túledzettség egyik indikátora lehet.
 6. Pajzsmirigyhormonok
  Az TSH az agyalapi mirigyben termelődőpajzsmirigystimuláló hormon, amely a pajzsmirigyben termelt T3-ra és T4-re hatva fejt ki anyagcsere-változást. Alapanyagcsere gyorsulás, hőtermelés-fokozódás, javuló oxigénfelhasználás alakul ki. Hatásukra csökken a zsír- és izomtömeg, valamint a vérkoleszterinszint. A rendszeres sport a TSH-, T3-, T4-szintet emeli, míg túledzés állapotában ellenkező hatás jön létre.
 7. Béta-endorfin
  Ez a hormon az agyban termelődik. Endogén morfinnak is nevezik, mert jóleső érzést, boldogságot hoz létre. Szintje rendszeres testedzés alatt 2-3-szorosára emelkedik, ami többek között magyarázatul szolgál arra is, hogy egyesek miért rajonganak például a futásért, úszásért, kerékpározásért, testépítésért.
 8. Kortizol
  A kortizol nevű hormon a mellékvese kéreg által termelt glükokrotikoidok közé tartozik, amely fokozza a víz és nátrium visszatartást a szervezetben (a mineralokortikoidokkal együtt). Fő hatásai között szerepel a glukoneogenezis fokozása, a fehérjeszintézis csökkentése is. Szerepe van az aminosavak májba szállításában, mely egyenes utat kínál a cukor újrafelhasználáshoz (glükoneogenezis elkezdődéséhez). Ennek eredménye a glikogénraktárak feltöltése lesz. Lépcsőzetes terhelés hatására a kortizol szint exponenciálisan nő. Kedvező élettani hatásait a növekedési hormonnal (GH) együtt fejti ki. A szövetekben csökken a cukorfelhasználás, a vér-glukóz szint emelkedik, amely azonban nem jár együtt inzulinszint növekedéssel. Ennek oka kettős: egyrészt a fizikai terhelés növeli az izom glükóz felvételét, másrészt a terhelés alatt acidózis jön létre és IGF-1 felszaporodás, melyek együttesen az inzulin szint emelkedését gátolják. Edzett egyének nyugalmi kortizol szintje alacsonyabb.
 9. Adrenalin
  Az adrenalin a mellékvesevelő sejtjei által termelt un. stresszhormon (más néven epinephrin), amelynek kettősanyagcserehatása van. Egyfelől a zsírok lebontását (zsírsav-oxidációt) fokozza, másfelől a fehérjelebontást is serkenti. Többek között ezért van az, hogy az ideges ember -még ha sokat eszik - sem tud hízni. Testedzés előtt és alatt az adrenalin szint emelkedik, amelynek mértéke egyrészt genetika függő, másrészt környezeti körülmények függvénye. 2000-ben, számszeríjászokon végzett vizsgálataink szerint a verseny alatt mért adrenalinszint emelkedés fordított arányban áll a lövőteljesítménnyel. Azaz szimpatikus izgalomban a teljesítmény csökken. Edzett egyének nyugalmi adrenalin szintje alacsonyabb!
 10. Noradrenalin
  A noradrenalin (más néven norepinephrin) a mellékvesevelő által termelt hormon. A terhelés során szintje emelkedik. Az un. centrális fáradtság hipotézis szerint egyrészt a noradrenalin felszaporodás tehető felelőssé a fáradtság- érzés kialakulásáért. Minél fáradtabb a sportoló, annál magasabb noradrenalin szintje. Másik megfigyelés alapján arra következtettek, hogy a noradrenalin szint emelkedése a folyadék-ellátottságtól is függ. Tehát minél nagyobb mértékű a folyadékveszteség, annál nagyobb a fáradtság mértéke - azaz a noradrenalin-szint.

Hogyan hízzunk?

Ha a "hízókúrára" gondolunk, akkor nem szabad, hogy a pacalpörkölt, sültburgonya, tejszínhabos csokitorta jusson eszünkbe! Soha nem az a cél, hogy hájpárnákat alkossunk, hanem az, hogy az izomtömeget növeljük. Bármilyen furcsa, de a sovány ember a zsíros ételektől sem hízna számottevően, maximum az izom-zsír arány alakulna kedvezőtlenül, egy sor anyagcserezavart, betegséget indukálva. A rendszeres, jól megválasztott időtartam és intenzitás mellett végzett edzések nagyon sokat jelentenek, hiszen a fentiekben említett hormon-módosulások jól érzékelhető változásokhoz vezetnek, melyek között az étvágy fokozódása is szerepel.Általános javaslatok soványaknak
 1. Fontos, hogy mindig jó étvággyal fogyassza el az ételt. Az étkezést erőltetni nem szabad, mert úgy nem hasznosulnak megfelelően a tápanyagok.
 2. Figyeljen szervezete üzeneteire, tegye fel magában a kérdést: "mit ennék a legszívesebben?" és eszerint cselekedjen.
 3. Adjon az evés élvezetet, analizálja az ízeket.
 4. Figyeljen étkezésére, ha nem talál élelmet a hűtőben, akkor ne hagyja annyiban a dolgot.
 5. Étkezzen változatosan (ne mindig szendvicset egyen, hanem egyik nap főzeléket, másik nap rizses húst, stb.)
 6. Reggelire kakaót és friss (!) péksüteményt fogyasszon.
 7. Mindennap igyon egy pohár joghurtot, egyen egy kevés sajtot.
 8. Mindig legyen a táskájában "diákcsemege" (mazsola-mandula-kesúdió-mogyoró mix), nagyon fontos, hogy legalább napi 50 g elfogyjon belőle!
 9. Mindennap fogyasszon el legalább 25 dkg gyümölcsöt (lehet leves is) és 25 dkg zöldséget (lehet főzelék is).
 10. Inkább többször egyen kis adagokat, mintsem egyszer-kétszer sokat. Ne hagyja, hogy több mint három óra teljen el anélkül, hogy evett volna valamit.
 11. Lefekvés előtt fél órával igyon egy pohár kakaót vagy tejet (hormontermelődésnek, belső hő fokozásnak kedvez).
 12. Ne felejtse el a rendszeres testmozgást!

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném férfi másodlagos nemi jellemzőimet elhagyni, mérsékelni (M2F, SRG nélkül). Szeretném, hogy a tesztoszteron ne kerüljön be a szervezetembe. Van-e erre más TARTÓS megoldás, mint a herék eltávolítása? Köszönöm.

Kedves Kérdező! Sajnos nem pontosan értem a kérdését és a célját. A férfi hormonszint csökkentését prosztatarákban alkalmazzuk, amit fizikai (herék eltávolítása) és kémiai úton (gyógyszeresen) lehet elérni. Egyéb indok nem képzi...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést gomolyfelhők zavarják, néhol fordulhat elő gyenge zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag