A nyirokrendszer gyakori betegségei

Szervezetünket teljes egészében behálózzák a nyirokrendszer erei és szervei, amelyek az immunrendszer részeként a fertőzések elleni védekezés rendkívül fontos eszközei. Nem ez az egyetlen hasznos feladata ugyanakkor a nyirokkeringésnek.

Hogyan működik a nyirokrendszer?

Először is érdemes áttekinteni, hogy mi is az a nyirok. Egy tiszta és színtelen folyadék, amely a szövetnedv maradékából képződik. Bár a tápanyagokat és az oxigént a vérkeringés szállítja a testen belül, a sejtekhez már nem közvetlenül a vérből, hanem az érfalon átfolyó vérplazma közvetítésével jutnak el. Az így felszaporodó szövetnedv nagyobb részét aztán a kapillárisok szívják fel a szén-dioxiddal és egyéb bomlástermékekkel együtt, míg a fennmaradó rész a nyirokkeringésbe kerül be.

Ellentétben a vérkeringéssel, a nyirokrendszer csupán egyetlen irányba keringeti folyadéktartalmát, amely végül a nyak két oldalán, a kulcscsont alatt elhelyezkedő két véna szubkláviába torkollik. Addig is azonban, amíg idáig eljut, fontos szűrőállomásokon, úgynevezett nyirokszerveken halad át. A torokmandulák, a lép, a csecsemőmirigy és a nyirokcsomók mind-mind a rendszer részei, sőt összességében több száz ilyen képlet található az emberi testben. Ezek feladata, hogy kiszűrjék és ártalmatlanítsák a nyirokcsatornákban áramló idegen mikroorganizmusokat. A nyirokrendszer folyadékában nagy mennyiségben találhatóak ugyanis olyan immunsejtek is, amelyek képesek legyőzni a betolakodó kórokozókat.

A nyirokcsomók megnagyobbodása általában csak valamilyen kisebb fertőzést jelez
A nyirokcsomók megnagyobbodása általában csak valamilyen kisebb fertőzést jelez

Mind közül a bal oldalon, a vese alatt elhelyezkedő lép a legnagyobb nyirokszerv. Ez egyrészről kiszűri a vérből a kóros alkotóelemeket és az ártalmas baktériumokat, másrészről a fehérvérsejtek előállításában is főszerepet vállal. Érdemes megemlíteni, hogy habár az emberi szervezet képes lép nélkül is működni, azok, akik valamilyen okból elvesztették ezt a szervüket, sokkal fogékonyabbak a különböző fertőzésekre.

A nyirokrendszer betegségei

Általában az immunológia foglalkozik a nyirokrendszer megbetegedéseivel, de szükség esetén az érsebészet, a bőrgyógyászat, az onkológia és a fizikai rehabilitáció területe is érintetté válhat a kezelés során. A leggyakoribb kórképek közé a nyirokcsomók megnagyobbodása, a folyadék felhalmozódásával járó nyiroködéma és a nyirokrendszerben fellépő rákbetegségek tartoznak.

A nyirokcsomók megnagyobbodását többnyire fertőzések, gyulladások vagy rosszindulatú daganatok okozzák. A panaszt éppúgy előidézheti egyszerű torokgyulladás, mint mononukleózis vagy HIV-fertőzés . Függően a kiváltó októl, a nyirokcsomók megnagyobbodása korlátozódhat az adott testrészre is, de például a HIV nyomán generálisan jelentkezik a probléma. Egyes nyirokcsomók ilyenkor kitapinthatóak, míg a mélyebben fekvők CT-vel vagy MRI-vel vizsgálhatóak.

A limfóma a nyirokcsomók rákja. Akkor következik be, ha a limfociták, vagyis a fehérvérsejtek egy csoportjának tagjai kontrollálatlan növekedésnek és szaporodásnak indulnak. A limfómának több típusát is megkülönböztetjük: a fő válaszvonal a Hodgkin-kór és a non-Hodgkin limfómák között húzódik. Utóbbi egy betegségcsoport, amelybe sokféle kórkép beletartozik.

Ugyancsak a nyirokrendszer betegségei közé tartozik a Castleman-betegség, amely olyan gyulladásos zavarok csoportja, amelyek nyirokcsomó-megnagyobbodást okoznak, illetve több szervre kiterjedő működési elégtelenséghez vezethetnek. A kórkép nem rák, de igen hasonló a limfómához, sőt gyakran kezelik kemoterápiával. Gondot okozhat továbbá a limfangiomatózis is, amely során - valószínűsíthetően genetikai mutáció eredményeként - ciszták vagy léziók jönnek létre a nyirokerekből.

Hasonlóan a veséhez, a torokmandulák is kövesedhetnek. Részletek itt.

A nyirokrendszer betegségeit általában a nyirokcsomók megnagyobbodása jelzi. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az esetek többsége nem veszélyes, gyakran csak a szervezet fertőzésekkel szembeni küzdelmének következtében jönnek létre ezek az elváltozások. Ha viszont a csomók gyors és jelentős növekedésnek indulnak, valamint tovább fennáll a probléma, mint maga a fertőzés, akkor már aggasztóbb a helyzet. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a fellépő panaszokkal.

Forrás: livescience.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: