A legfurcsább betegségtünetek

Napjainkban is léteznek még olyan betegségek, amelyekkel kapcsolatban az orvostudomány csak igen kevés információval rendelkezik. Ezek némelyikének tünetei ráadásul rendkívül furcsának tűnhetnek a laikusok számára.

Fibrodiszplázia

Ki volt a leghíresebb fibrodiszpláziás beteg, akinek a csontvázát ma is múzeumban őrzik? Mióta ismeri az orvostudomány ezt a betegséget? Részletek itt.

Ez a ritka és komoly genetikai betegség egyelőre gyógyíthatatlan. Hatására az izmok körüli kötőszövetek egy hibás gén miatt gyakorlatilag csonttá kövülnek, így a beteg testrészei mozdulatlanná válnak. Éppen emiatt kőember-szindrómaként is ismert.

Ehlers-Danlos-szindróma

A kötőszövetek ritka betegsége, amely miatt az ízületek szokatlanul hajlékonnyá, a bőr pedig nagyon nyúlékonnyá válik, egyben a szövetek is igen sérülékenyek lesznek. A tünetegyüttes nem gyógyítható, bár a betegséggel kapcsolatos sérülések kezelhetőek, nagyon fontos ugyanakkor, hogy az érintettek minden óvintézkedést megtegyenek a sérülések elkerülése érdekében. A számos lehetséges szövődmény ellenére a betegek várható élettartama általában nem tér el az átlagostól.

A xerodermában szenvedő betegek csak éjszaka tudnak kimozdulni a szabadba
A xerodermában szenvedő betegek csak éjszaka tudnak kimozdulni a szabadba

Encephalitis letargica

Az agyvelőgyulladás nem tipikus formája, amely nagyon ritka. Akut esetben a beteg félig öntudatlan, szoborszerű állapotba kerül, nem mozog és nem beszél. Közvetlen gyógymód nincs, a beteg vagy magától meggyógyul, vagy akár évtizedeken át is ebben az állapotban maradhat.

Xeroderma

Holdfénybetegségként is ismert, ritka, recesszív öröklődésű genetikai betegség, amely a bőr ultraviola sugarakkal szembeni túlérzékenységét jelenti. Az érintetteknek kerülniük kell a napfényt, ezért csak éjszaka tartózkodhatnak a szabadban. Bőrük rendkívül érzékeny, száraz, és nyálkahártyájuk is könnyen károsodik.

Idegen akcentus szindróma

Szintén ritka betegség. Jellemző tünete, hogy a páciens ugyan az anyanyelvén, de teljesen idegen kiejtéssel kezd el beszélni. Kialakulásának oka a fejet, illetve az agyat ért trauma, sérülés lehet. A váratlanul jelentkező akcentus többnyire nincs összefüggésben azzal, hogy milyen idegen nyelven beszél eredetileg a páciens. Lehet időleges, de állandó is, hatásos kezelési módja egyelőre nem ismert.

Forrás: brightside.me

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra