A gerinc legkomolyabb betegségei

Az egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb gerincprobléma a sérv, az ülőmunka következtében ma már népbetegség. Mik az okok, a tünetek és a kezelési módok?

Először is tisztázzuk: a gerincsérv és a porckorongsérv ugyanazt jelenti, utóbbi a szakszerűbb elnevezés. Sérve ugyanis a porckorongnak lehet.

A porckorong a csigolyák közti rugalmas kötőelem, amely járás közben rezgéscsillapítóként működik. Körkörös gyűrűkből áll, középében egy nagy, folyadéktartalmú kocsonyás maggal. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a körkörös gyűrűk átszakadnak, és a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik, és ott szűkületet valamint erős fájdalmat okoz (nem minden esetben, csak ha nyomja az idegeket). Általában a gerincoszlop alsó részén jön létre sérv, a nyaki szakaszon ritkábban fordul elő, a hátcsigolyák közt pedig alig-alig.

Mitől alakul ki a sérv?

A porckorong idővel (már húszas éveinktől) kopik. A zselés anyag elkezd száradni, vizet veszít, egyre rugalmatlanabb, így sérülékenyebb is. Hirtelen terhelésre, egy bemelegítés nélküli vagy túl intenzív edzés hatására például, a gyűrűk átszakadhatnak.

A magyar lakosság közel harmada szenved porckorongsérvtől, az ijesztően nagy arány ráadásul nagyjából megfelel az EU-s átlagnak. Az alábbi cikkünkben Dr. Bors István ortopéd szakorvos beszélt nekünk a betegségről!

A porckorongsérv tünetei: az éles fájdalom, mely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik, olykor zsibbadással, ritkán széklet- és vizeletürítési panaszokkal, járásképtelenséggel párosulva.

A porckorongsérv kezelése

A sérvet megelőző állapot, a porckorong kitüremkedése a körgyűrűk szakadása nélkül még gyógytornával visszafordítható folyamat, ezért fontos, hogy figyeljünk a jelekre.

A kialakult porckorongsérv szerencsére csak az esetek kevesebb, mint 10 százalékában igényel műtéti kezelést. Maga a diagnózis egyértelműen csak modern képalkotó vizsgálatokkal ( CT vagy MR ) állapítható meg. Egy rövid orvosi vizsgálat, és egy röntgenfelvétel alapján senkiről nem jelenthető ki, hogy porckorongsérve van! A kivizsgálást reumatológus, ortopéd sebész, vagy idegsebész szakorvos végzi.

A betegség okozta tünetek enyhébb esetekben pihenéssel, gyógyszeres kezeléssel elmulaszthatók. Ha 7-10 nap alatt a fájdalom jelentősen csökkent, következhet a gyógytornász vezetésével végzett gerinctorna.

Általában a gerincoszlop alsó részén jön létre sérv
Általában a gerincoszlop alsó részén jön létre sérv. Fotó: Getty IMages

Komolyabb, akár mozgáskorlátozottságot okozó fájdalmak esetén kórházi kezelés is szóba jön. Itt az orvosok infúzióval szteroidtartalmú gyulladáscsökkentőket juttatnak a szervezetbe. A kezelést kiegészíthetik a gerinc mellé adott, úgynevezett blokád injekciók, és a gerinccsatornába adott epidurális injekciók. A kezelés általában 5-7 napig tart, utána ebben az esetben is gyógytorna következik.

Ha a heves fájdalmak a fenti kezelések ellenére 4-6 hét alatt nem enyhülnek, vagy neurológiai következmények lépnek fel (például vizelet- vagy széklettartási panaszok, nemi szerv érzéketlensége stb.) műtéti kezelést javasolnak. Ez a sérv eltávolítását jelenti.

A porckorongműtét

Többfajta műtéti technika létezik a betegség kezelésére (lézeres porckorong dekompresszió, mikroszkópos mikrodiszcektómia). Hogy melyiket választják, az függ a sérv elhelyezkedésétől, méretétől, és a kórház technikai feltételeitől, sebészének képzettségétől.

A műtét altatásban történik, és általában 3-5 nap után hagyható el a kórház. Ezután hat hétig szigorúan pihentetni kell a gerincet, de gyógytornáztatni kötelező. A varratszedés után 1 héttel úszni is lehet. Munkaképesek a műtét után 6-8, fizikai munka esetén 10-12 héttel lesznek a gerincsérvvel műtöttek. Mivel a sérvet eltávolítják, de a deformált porckorong marad, a betegség kiújulását csak gerinctornával lehet megelőzni. A műtét után amúgy teljes élet élhető, még terhesség is vállalható.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: