Így is megelőzhető a demencia!

A vércukorszint alacsonyan tartása jót tesz az agynak, a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat - derül ki egy friss kutatásból.

A vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást. Az alábbiakban kiderül, miért.

Veszélyben a cukorimádók!

Rossz hír az édesszájúak számára, hogy a túl sok cukor árt a memóriának. A című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint ugyanis azok, akiknek magas a vércukorszintjük, nagyobb eséllyel szenvednek memóriazavartól.

A kísérletben 141 fő vett részt, 63 éves átlagéletkorral. Egyiküknél sem diagnosztizáltak diabéteszt vagy azt megelőző állapotot. Közülük az alacsonyabb vércukorszintűek magasabb pontszámot értek el a memóriateszteken. A magasabb vércukorszintűek azonban nehézségekkel küszködtek, amikor 30 perc távlatából vissza kellett emlékezniük 15 szóra.

A HbA1c glükóz markernél már 7 mmol/mol-nyi emelkedés azt jelentette, hogy a résztvevők kettővel kevesebb szóra emlékeztek. "Ezek az eredmények elárulják, hogy az egészséges emberek számára is hasznos a vércukorszint csökkentése, s ígéretes eszközt jelenthet a demencia megelőzésében. Érdemes megfontolni és tesztelni a csökkentett kalóriabevitelt és a rendszeres testmozgást, mint erre irányuló stratégiát" - mondta Dr. Agnes Floel, a berlini Charite Egyetemi Kórház orvosa.

Elhízott, napi három és fél adagnál több alkoholt ivó, valamint memória- és gondolkodási zavarokkal küszködő személyek nem vettek részt a kísérletben. A memóriatesztek mellett vérvétellel ellenőrizték a vércukorszintet, valamint az agyműködésüket is megvizsgálták a hippocampus méretének meghatározására.

"Eddig is tudtuk, hogy a 2-es típusú diabétesz az Alzheimer-kór rizikófaktora, de ez a mostani eredmény azt is bizonyítja, hogy a nem cukorbetegeknél is gyengébb memóriához vezet a magasabb vércukorszint" - tette hozzá Dr. Clare Walton, az Alzheimer Társaság kommunikációs menedzsere.

Cukorimádók: demencia fenyeget?

A demenciáról

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik. Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara) az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik. Erről bővebben itt olvashat!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)