Rutinműtét, ami időskorban komoly szövődményekkel járhat

Az aranyérműtét alapvetően egy alacsony kockázatú eljárásnak számít. Egy bizonyos kor felett azonban már ennél a beavatkozásnál is számolnunk kell akár súlyos következményekkel is – derült ki egy új tanulmányból.

Az aranyeres csomónak nevezzük a végbél és a végbélnyílás falában megjelenő vénatágulatot, amely gyakran begyulladhat, vérezhet vagy megnagyobbodhat. Esetenként ezek a csomók ki is fordulnak vagy véralvadék képződhet bennük – ettől pedig igen fájdalmassá válhatnak. Bizonyos esetekben már csak a műtét segíthet. Ilyenkor viszont nem árt felkészülni a beavatkozás esetleges szövődményeire.

Külső és belső aranyér is létezik. Mutatjuk, mi a különbség.

Időskorban jelentősen megnő az – egyébként alacsony kockázatú beavatkozásnak számító – aranyérműtétet követő szövődmények kialakulásának valószínűsége. Főként az idősotthonokban élők veszélyeztetettek ezen a téren – állapította meg egy közelmúltban publikált tanulmány, amely több mint 3600, 66 év feletti alany bevonásával vizsgálta meg a lehetséges következményeket.

aranyér, aranyérműtét, műtét utáni szövődmények, idős nő, kórházi ágy
Bizonyos kor felett már az aranyérműtétnél is számolnunk az esetleges súlyos következményekkel. Fotó: Getty Images

Veszélyben az idősotthonok lakói

Az új tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy a 66 év felettieknél milyen gyakori, hogy az aranyérműtétet követő 30 napon belül fellép valamilyen szövődmény, illetve mekkora eséllyel következik be a beavatkozás utáni egy évben elhalálozás. Úgy látták, hogy ezek a kockázatok szignifikánsan nagyobbak az idősotthonok ellátottjainak körében.

Míg átlagosan a 66 éven felüliek csaknem 33 százalékánál lép fel egy hónapon belül valamilyen szövődmény, addig az ápolásra szorulók esetében ez az arány több mint 52 százalék. Az aranyérműtét utáni egy évben történő elhalálozásra pedig majdnem 25 százalékos esély van az idősotthonok lakói között, szemben a többi időskorú 16,1 százalékos arányával. Ezenkívül az idősek otthonában élők egy részénél a székletinkontinencia is rosszabbodik a műtétet követően.

Mérlegelni kell a kockázatokat

A tanulmány szerzői szerint eredményeik rávilágítanak arra, hogy az egészségügyi és ellátó intézményeknek, valamint a sebészeknek gondosan mérlegelniük kell az aranyérműtétek lehetséges kockázatait az otthonokban élő időseknél. A legfontosabb, hogy eldöntsék, a fent ismertetett veszélyeknél vajon nagyobbak-e a beavatkozás várható előnyei.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra