Rettegett állapot: eltűnnek az emlékeink

Megfoghatatlan, mégis jelentős szerepük van az alzheimeres betegek gondozóinak, derült ki a University of Iowa kutatóinak vizsgálatából.

A betegek lehet, hogy nem emlékeznek egy rokon látogatására vagy egy gondozó figyelmetlenségére, de érzéseik még akkor is sokáig megmaradnak, ha emlékeik szinte azonnal eltűnnek. Minderről a kutatók a Cognitive and Behavioral Neurology szaklapban publikálták eredményeiket.
A kutatók boldog, illetve szomorú filmekből mutattak Alzheimeres pácienseknek részleteket: ezek a hangulatok pedig akkor is megmaradtak, amikor már nem voltak képesek felidézni a filmeket. Mindez arra utal, hogy érzelmi életük tökéletes - mondja a kutatást vezető Edmarie Guzmán-Vélez pszichológai doktorátusi kutató.

Szellemi leépülés

Nem törvényszerű az időskori szellemi leépülés. Az egészséges idős ember intelligenciája, gondolkodásmódja, problémamegoldó-képessége egyáltalán nem tompul el, sőt, tapasztalatainak, életbölcsességének köszönhetően inkább javul! Ha van az alzheimeres elbutulásnak megelőzése, akkor az a rendszeres aktív élet és szellemi tevékenység, valamint a szociális kiegyensúlyozottság. Tudjon meg többet a témáról, kattintson!

Társai, Daniel Tranel neurológus professzor és Justin Feinstein agykutató professzorhelyettes 2010-ben publikált egy anyagot arról, hogy az Alzheimer-kóros érzelmi szükségletei mennyire fontosak, hiszen a betegség 2050-re már 16 millió embert érinthet az Államokban, kezelési összköltsége pedig 1,2 milliárd dollárra rúg majd.

Az Alzheimer-kórra fordított jelentős mennyiségű kutatás ellenére még mindig nem sikerült olyan gyógymódot kifejleszteni, amely képes lenne visszaszorítani vagy legalábbis befolyásolni a betegség fejlődését. A kutatás eredményeinek fényében pedig legalább arra kellene fókuszálni, hogy eredményesebb gondozási technikákkal javíthassák a több millió Alzheimeres hogylétét.

A vizsgálat során 17 beteg és 17 egészséges páciensnek mutattak 20 percnyi szomorú, majd boldog filmet: a részletek értelemszerűen szomorú, illetve boldog érzelmi állapot váltottak ki. Öt perccel a filmnézés után a kutatók memóriateszttel vizsgálták, hogy a tesztalanyok közül ki mire emlékszik.

Jelentős szerepe van az Alzheimeres gondozóknak

Jelentős szerepe van az Alzheimeres gondozóknak
(Kép: Europress)


Az Alzheimeres páciensek jelentősen kevesebb részletre emlékeztek, mint egészséges társaik, közülük négyen semmilyen tényszerűt nem tudtak megállapítani, egy pedig arra sem emlékezett, hogy filmet nézett volna. Mégis, fél órával a filmek megnézése után még mindig jelentős boldogságról vagy szomorúságról számoltak be, függetlenül attól, hogy emlékeztek-e a filmek tartalmára vagy egyáltalán a filmekre, avagy sem. Érdekes módon minél kevésbé emlékeztek a filmekre, annál tovább tartott szomorú hangulatuk: emellett a szomorúság hosszabb ideig maradt meg, mint a boldogság.

Mindezek fényében sokkal fontosabbnak tűnik, hogy az Alzheimeres gondozók elkerüljék a páciensek felé sugárzott negatív érzelmeket és sokkal pozitívabb érzéseket, hangulatokat sugározzanak feléjük. A gyakori foglalkozások, szociális interakciók, mozgás, zene, tánc vagy a páciensek kedvenc ételei mind olyan egyszerű dolgok, amelyek jó hangulatot és érzéseket keltenek hosszú ideig és a páciensek életminőségét nagy mértékben javíthatják.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag