-2° - +8°
Kettős front

A régi kapcsolatainkon is múlik a boldogságunk

Akinek több kapcsolata volt, mielőtt megházasodott, nagyobb eséllyel lesz boldogtalan a kapcsolata, mint azoknak, akik tapasztalatlanabbak párkapcsolati téren.

"A tapasztalatoknak az élet szinte minden területén fontos szerep jut, és minél több tapasztalata van valakinek, annál jobb. Például egy cég szívesebben foglalkoztat egy tapasztalt munkavállalót, mint egy kezdőt. A párkapcsolatokra azonban ez nem igaz. Minél tapasztaltabb valaki, mikor házasságot köt, annál valószínűbb, hogy boldogtalan lesz" - mondta Galena K. Rhoades professzor, a University of Denver kutatója, a most megjelent tanulmány vezető szerzője.
Rhoades és szerzőtársa, Scott M. Stanley egy nagyszabású, jelenleg is futó amerikai felmérésben, a Relationship Developement Studyban részt vevő párok adatait elemezték. A kutatásban 1000, 18 és 34 év közötti férfi és nő vett részt, akik tartós párkapcsolatban, de nem házasságban éltek a kutatás kezdetén, 2007-ben. A következő öt évben 418-an házasodtak meg. A mostani kutatásban ezeknek a személyeknek a házasságát vizsgálták, többek között azt, mennyire elégedettek és milyen minőségűnek tartják a saját házasságukat. Emellett arra is kíváncsiak voltak, milyen korábbi párkapcsolataik voltak.

A kapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Ha érdekli a folytatás, kattintson!

"Korábban úgy véltük, a házasság előtti kapcsolatoknak nincs túl sok szerepe. Most azonban kiderült, hogy ez igenis befolyásolja, mennyire lesz boldog a házasságuk. Szoros az összefüggés ugyanis a korábbi romantikus, szerelmi kapcsolatok száma, és a házassággal való elégedettség mértéke között" - írják a szerzők.

Ennek oka a szakemberek szerint a tapasztaltságban rejlik: minél több kapcsolata volt valakinek, annál több lehetősége van összehasonlítgatni a házastársát valaki mással, és annál valószínűbb, hogy ez meg is történik, ráadásul az élet szinte minden területén, a szexuális teljesítőképességtől a vonzerőn keresztül a kommunikációig. Ráadásul, akinek több kapcsolata volt, többször is átélte a szakítást, válást, így több lehet benne a negatív érzés.

Bizonyos személyiségjegyek is szerepet játszhatnak abban, mennyi kapcsolata volt valakinek korábban, és ezek a személyiségjegyek sajnos a sikeres, harmonikus házasság esélyeit is rontják.

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága


A boldog házasságot azonban az is meghatározza, milyen döntések előzik meg a nagy fordulópontokat, például a összeköltözést, az eljegyzést vagy a gyermekvállalást. Azoknál a pároknál, akiknél ezek "csak úgy megtörténnek", jóval nagyobb az esély a diszharmóniára, mint azoknál, akik alaposan átgondolják és átbeszélik ezeket a döntéseket, és "megadják a módját" az eseményeknek, vagyis tartják magukat a hagyományos rituálékhoz.

A szerzők szerint ezek a tényezők ijesztőek lehetnek, de szerencsére sok dolgot lehet tenni egy házasság sikeréért, és senki sincs arra kárhoztatva, hogy boldogtalan kapcsolatban éljen. A korábbi kapcsolatokból sokat lehet tanulni, és mindig van lehetőség kívülállóktól (akár barátoktól, könyvektől vagy tanácsadóktól) segítséget kérni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, a Bakonyban havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag