A régi kapcsolatainkon is múlik a boldogságunk

Akinek több kapcsolata volt, mielőtt megházasodott, nagyobb eséllyel lesz boldogtalan a kapcsolata, mint azoknak, akik tapasztalatlanabbak párkapcsolati téren.

"A tapasztalatoknak az élet szinte minden területén fontos szerep jut, és minél több tapasztalata van valakinek, annál jobb. Például egy cég szívesebben foglalkoztat egy tapasztalt munkavállalót, mint egy kezdőt. A párkapcsolatokra azonban ez nem igaz. Minél tapasztaltabb valaki, mikor házasságot köt, annál valószínűbb, hogy boldogtalan lesz" - mondta Galena K. Rhoades professzor, a University of Denver kutatója, a most megjelent tanulmány vezető szerzője.
Rhoades és szerzőtársa, Scott M. Stanley egy nagyszabású, jelenleg is futó amerikai felmérésben, a Relationship Developement Studyban részt vevő párok adatait elemezték. A kutatásban 1000, 18 és 34 év közötti férfi és nő vett részt, akik tartós párkapcsolatban, de nem házasságban éltek a kutatás kezdetén, 2007-ben. A következő öt évben 418-an házasodtak meg. A mostani kutatásban ezeknek a személyeknek a házasságát vizsgálták, többek között azt, mennyire elégedettek és milyen minőségűnek tartják a saját házasságukat. Emellett arra is kíváncsiak voltak, milyen korábbi párkapcsolataik voltak.

A kapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Ha érdekli a folytatás, kattintson!

"Korábban úgy véltük, a házasság előtti kapcsolatoknak nincs túl sok szerepe. Most azonban kiderült, hogy ez igenis befolyásolja, mennyire lesz boldog a házasságuk. Szoros az összefüggés ugyanis a korábbi romantikus, szerelmi kapcsolatok száma, és a házassággal való elégedettség mértéke között" - írják a szerzők.

Ennek oka a szakemberek szerint a tapasztaltságban rejlik: minél több kapcsolata volt valakinek, annál több lehetősége van összehasonlítgatni a házastársát valaki mással, és annál valószínűbb, hogy ez meg is történik, ráadásul az élet szinte minden területén, a szexuális teljesítőképességtől a vonzerőn keresztül a kommunikációig. Ráadásul, akinek több kapcsolata volt, többször is átélte a szakítást, válást, így több lehet benne a negatív érzés.

Bizonyos személyiségjegyek is szerepet játszhatnak abban, mennyi kapcsolata volt valakinek korábban, és ezek a személyiségjegyek sajnos a sikeres, harmonikus házasság esélyeit is rontják.

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága


A boldog házasságot azonban az is meghatározza, milyen döntések előzik meg a nagy fordulópontokat, például a összeköltözést, az eljegyzést vagy a gyermekvállalást. Azoknál a pároknál, akiknél ezek "csak úgy megtörténnek", jóval nagyobb az esély a diszharmóniára, mint azoknál, akik alaposan átgondolják és átbeszélik ezeket a döntéseket, és "megadják a módját" az eseményeknek, vagyis tartják magukat a hagyományos rituálékhoz.

A szerzők szerint ezek a tényezők ijesztőek lehetnek, de szerencsére sok dolgot lehet tenni egy házasság sikeréért, és senki sincs arra kárhoztatva, hogy boldogtalan kapcsolatban éljen. A korábbi kapcsolatokból sokat lehet tanulni, és mindig van lehetőség kívülállóktól (akár barátoktól, könyvektől vagy tanácsadóktól) segítséget kérni.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag