Fiatal egereket "varázsoltak" az öregekből

Megnagyobbodott, gyenge szívű egerekben sikerült megfordítani az öregedési folyamatokat. A megfiatalított szívek kisebbek, de erősebbek lettek, miután egy fehérjét juttattak az idős egerekbe. Most kiderült, hogy ez nemcsak a szív, hanem az agy és az izmok teljesítményét is javítja, ami akár az Alzheimer-kór leküzdésében is fontos lehet.

A Harvard Őssejt Intézet(HSCI) kutatóinak egy fehérje (protein) bevetésével sikerült öregedő egerek szívét "megfiatalítaniuk". Ha emberi életkorra átszámítanánk, a kísérleti egerek 70 évesnek megfelelő korban voltak. A HSCI munkatársai most a GDF11 nevű fehérjével olyanná "varázsolták" az elöregedő egérszíveket, mintha azok fiatal egerekéi lettek volna. Az idős egerek megnagyobbodott, de gyengébb szíve a fiatalabbakhoz hasonlóan kisebb lett, és teljesítménye is növekedett.
A kutatók azt tapasztalták, hogy az egerek nagyobb fizikai teljesítményt tudtak nyújtani, mint korábban, sőt a szaglásuk is javult. Ez utóbbi annak volt köszönhető, hogy az agy szaglásra specializálódott részének működését is javítani tudták: az idős egerek a fiatalokhoz hasonlóan kezdték érzékelni a szagokat.

A harvardi professzorokat meglepték a kísérleti eredmények, és most abban bíznak, hogy a kezdeti klinikai kipróbálás akár embereken is megindulhat a következő 3-5 éven belül.

A korábbi, részben hasonló eredményeket alátámasztották az új kísérletek, amelyek további jelentősége, hogy kiderült: nemcsak a szívre hat kedvezően a GDF11. Arra is rájöttek ugyanis a Harvard kutatói, hogy az agy és a vázizmok teljesítményét is javíthatja a szóban forgó protein. Ezt szintén idős egereken bizonyították. Az izomsejtekben még az elöregedő DNS hibáinak kijavításában is szerepet játszott a GDF11, vagyis a genetikai anyag hordozójára is kedvező hatást mutattak ki.

Az agyban pedig új vérerek keletkeztek (részben emiatt javultak az egerek szaglási funkciói is), ám ez a GDF11-nek - vagy esetleg egy ahhoz hasonló anyagnak - csak az egyik előnyös hatása az idegrendszerre. Az idegrendszert többféleképpen is pozitívan befolyásolta ez a fehérje. Így a kutatók nem zárják ki, hogy az Alzheimer-kór elleni küzdelem egyik új, eddig nem járt útját jelentheti a GDF11-szint emelése az idősödő szervezetekben.

Fiatal egereket varázsoltak az öregekből (Fotó: Europress)

Fiatal egereket varázsoltak az öregekből (Fotó: Europress)


Normál esetben a GDF11 emberekben és egerekben is előfordul, e proteint ugyanis már ismerték korábban is. Az új eredményekről két tanulmányt is közölt két amerikai professzor, Amy Wagers és Lee Rubin, a Science című tudományos folyóiratban. A két különböző kísérletben egymástól eltérő módon juttattak GDF11-et az öregedő egerek szervezetébe.

Az egyikben úgynevezett "parabiotikus rendszert" hoztak létre, ahol két egeret sebészetileg összekötöttek, és a fiatalabb vérét cirkuláltatták az idősebben. Egy másik kísérletben egyszerűen az idősebbe injekciózták be a GFD11-et.

Mindkét esetben azt tapasztalták, hogy az öregedési folyamatokat vissza lehetett fordítani az egerek szívében. Most a Harvard kutatói úgy gondolják, hogy a GFD11 magasabb szintje hozzájárulhat ahhoz, hogy fiatalkorban nagyobb szellemi és fizikai teljesítményre képesek az emberek is. Ugyanakkor egyelőre csak állatkísérletekben tudták igazolni, hogy a GDF11-szint emelése javítja az izomfunkciókat és az agyműködést. (Az egereknél tényleg úgy találták, hogy a fiatalabbakban több az ilyen fehérje, mint az idősebbekben.)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag