Új allergiagyógyszer kerülhet a piacra

A mogyoróallergiában szenvedő gyerekek számára kínálhat új kezelési módszert egy gyógyszer, melynek tesztelési fázisa az utolsó szakaszhoz érkezett.

Több mogyorót ehetnek

A New England Journal of Medicine című szaklapban tették közzé annak az harmadik fázisú tesztelésnek az eredményeit, amely egy AR101 nevű, mogyoróból kivont szer hatékonyságát vizsgálta. A szer mellékhatások nélkül tette lehetővé, hogy súlyos mogyoróallergiában szenvedő gyerekek annyi mogyorót egyenek meg, amekkora mennyiségnek legfeljebb a huszadrészét fogyaszthatták volna el biztonságosan a szer bevétele előtt.

Új, gyerekeknek való mogyoróallergia elleni gyógyszer kerülhet a piacra
Az új gyógyszer segíthet abban, hogy jobban tolerálja a szervezet a mogyorót

Fokozatos tolerancia

Az AR101-et az Aimunne Therapeutics nevű cég állította elő, és úgy működik, hogy kontrollált mennyiségű mogyorófehérjét visz be a szervezetbe, azzal a céllal, hogy fokozatosan toleranciát építsen ki azoknak a szervezetében, akik beveszik. Ezáltal a minimálisra csökkenheti a veszélyeit egy olyan helyzetnek, amikor a szervezetbe véletlenül mogyoró kerül, amely allergiás reakciót válthatna ki. A tolerancia kialakítása egy jól működő stratégia az allergiás reakció megelőzésében, illetve abban is, hogy kordában tartsák a már létező allergiát, de eddig nem létezett olyan szer, amely erre képes lett volna.

Allergiásként amiatt is résen kell lenni, mert bizonyos gyümölcsök keresztallergiát válthatnak ki, és súlyosbíthatják a már meglévő panaszokat is. Mi okozhat keresztallergiát? Kattintson!

Gyerekeknél hatékonyabb

A gyógyszer piacra dobásához a kifejlesztőknek még meg kell kapnia az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának jóváhagyását, de a legújabb tesztek nagyon ígéretesek. A szerre pedig nagy szükség lenne, mivel kutatások szerint egyre gyakoribb a mogyoróallergia, jelenleg csak az USA-ban már a gyerekek 2,5 százalékát érinti. Egyelőre az látszik, hogy az AR101 hatékonyabban működik a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, de ezen a téren továbbra is folynak a vizsgálatok.

Az FDA vizsgálni fogja a hatékonyságot

Az FDA a hírek szerint alaposan vizsgálni fogja a szer hatékonyságára, illetve biztonságos használatára vonatkozó adatokat, és ez alapján dönt majd arról, hogy piacra dobható-lesz e. Ha igen, akkor a gyógyszert már a 2019-es év végén elkezdhetik receptre felírni az orvosok. Ha az AR101 forgalomba hozatalát engedélyezik, az nagy lépés lesz a mogyoróallergiában szenvedők számára, mivel ez lesz az első olyan szer, amit kifejezetten ennek az allergiának a kezelésére hoznak forgalomba.

Forrás: time.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)