Nyári gyümölcsök, amelyek allergiát okozhatnak

A nyári szezonban előszeretettel fogyasztunk cseresznyét, epret, málnát, görögdinnyét és őszibarackot. Bár ezek mind értékes tápanyagokat tartalmaznak, a szakértő szerint fontos azonban, hogy időben felismerjük az esetleges allergiás reakciókat, amelyek csecsemő- és gyermekkorban is előfordulhatnak.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között? Részletek itt.

"A leggyakoribb allergiás reakciók közé tartozik a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketése, az arc kipirosodása - ez leginkább a cseresznyére, az eperre, a málnára és a barackra jellemző tünetegyüttes, amely súlyosabb esetben az ajkak és a nyelv feldagadásával, légszomjjal is járhat" - idézi a Semmelweis Egyetem közleménye Vékony Blankát, az egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékékének tanársegédjét. A szakember hozzátette, amennyiben bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek egy tápláléktól, az elsődleges megoldás az lehet, hogy a beazonosított ételeket átmenetileg kiiktatjuk a gyermek étrendjéből, ugyanis a táplálékallergia kezelésének jelenleg ez az egyetlen hatásos módja.

A nyári időszak kedvelt gyümölcsei, így az eper is okozhat allergiás panaszokat
A nyári időszak kedvelt gyümölcsei, így az eper is okozhat allergiás panaszokat. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk még?

"Kezdjünk el táplálkozási-tüneti naplót vezetni, amelyből - ha mindezt körültekintően tesszük - megtudhatjuk, mely gyümölcsök esetében jelentkeznek a tünetek" - tanácsolta Vékony Blanka. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermek táplálékallergiás, a beazonosított ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből. Csecsemők esetében hasznos, ha az új alapanyagokat 3-4 napos eltolással vezetjük csak be, így elég idő marad egy esetleges tünet azonosítására.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tünetek újra jelentkeznek, vagy súlyosabb, egyszerre több allergiás reakciót is okoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Gyógyszeres terápia (szisztémás kezelés) csak az igen súlyos tünetek előfordulása esetén szükséges. Bőrtünetek, így ekcéma vagycsalánkiütésenyhítése sok esetben inkább lokálisan, helyileg alkalmazható készítményekkel történik. A táplálékkal szembeni allergiát a gyerekek az esetek nagy százalékában négy-ötéves korukra kinőhetik, addig azonban figyelni kell a diétára és az esetlegesen fellépő panaszokra. Ez viszont nem biztos, hogy minden esetben a teljes allergia megszűnését jelenti, hiszen ismert az úgynevezett atópiás menetelés. Ez azt jelenti, hogy az allergiás tünetcsoport később és más formában jön elő újra, például légúti allergiaként.

Vékony Blanka szerint az étrend összeállítása során nem feledkezhetünk meg arról, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen, kornak, nemnek, fizikai aktivitásnak megfelelő makro- és mikrotápanyagokat biztosítani kell abban az esetben is, ha az allergént kizáró étrend szerint táplálkozik a gyermek. Kellő odafigyeléssel kell eljárni azzal kapcsolatban is, hogy ne csak magát a táplálékallergént vegyük ki az étrendből, hanem az azt rejtett formában tartalmazó, az allergénnel szennyezett élelmiszereket is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)