Az elhanyagolt zöldterületek okozzák a legtöbb bajt

Az esőzések miatt jelentős parlagfűtömeg van kialakulóban – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

„Ezúton is felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a hatályos jogszabály értelmében az ingatlan területén egész évben kötelesek megakadályozni a parlagfű virágzását, így csökkentve a pollenterhelést és meggátolva a növényeket a szaporodásban” – olvasható az NNK oldalán közzétett felhívásban .

allergia, parlagfű
Nem csak az allergiásoknak kell figyelniük ebben az időszakban. Fotó: Getty Images

Így pusztítható el a parlagfű

A sokaknak szénanáthát okozó pázsitfűfélék pollenszórása az évnek ezen szakaszában általában jelentősen csökken, és fokozatosan erősödik a nyári gyomok pollenszórási időszaka. Azonban az elmúlt hetekben lehullott csapadéknak köszönhetően a pázsit még sok helyen zöldell, így a pázsitfűpollen koncentrációja még mindig közepes vagy magas szintet ér el országosan. Ennek hatására tehát továbbra is allergiás tünetek jelentkeznek az érzékenyeknél.

Az elhanyagolt zöldterületeken jelentős a pollent szóró növényállomány, így ebben az időszakban kaszálással, fűnyírással és gyomirtással járulhatunk hozzá a fűpollen mennyiségének csökkentéséhez. A kaszálásnál, fűnyírásnál azonban ügyeljünk arra is, hogy a vágás 3-4 centiméterre a föld felett történjen, mert ez elpusztíthatja a már növekvő parlagfüvet is, viszont a gyepet nem károsítja – tanácsolták a szakemberek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)