Így működik az IgE-vizsgálat

Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. De a szója is okozhat allergiás tüneteket – ám ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni.

A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje – táplálékallergiások jó részénél – megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során. Az IgE-szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen  értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE-mértékét vizsgálják.

Három allergén közül csak az egyik

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének – mint a szójafehérje is – rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérjemolekula összességei. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

szójaallergia, allergiavizsgálat, IgE-vizsgálat, allergia
A szójának három allergén összetevője is van.

Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz-szója-IgE nem emelkedett, multiplex allergiateszttel vizsgálva azonban a szója három allergén összetevője közül az egyik  a Gly m 4  mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.

Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.

Érdemes mielőbb utánajárni!

Ha arra gyanakszunk, hogy panaszaink összefügghetnek a szója fogyasztásával, akkor érdemes mielőbb utánajárni, hogy valóban így van-e, vagy esetleg mégis más élelmiszer miatt érezzük gyakran rosszul magunkat bizonyos ételek fogyasztása után. A multiplex allergiateszt elvégzésével elkerülhetőek a szükségtelen diéták, mivel pontosan választ kaphatunk arra, hogy melyik élelmiszer mely komponense okozza tüneteinket. Dr. Hidvégi Edit figyelmeztet rá, hogy feleslegesen ne kezdjünk szójamentes diétába, ez ugyanis sok megszorítást igényel: szója a többi között pékáruk, hústermékek, felvágottak, konzervek, szószok és csokoládék összetevői közt is gyakran megtalálható.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: