Fény derült a tehénistállók titkára

Ismert, hogy az állatok közelében felnövő gyerekek védettebbek az asztmával, allergiával és az atópiás dermatitisszel szemben. Különösen a tehénistállónak van jótékony hatása ebből a szempontból. Bécsi kutatók friss eredményei szerint egy tejfehérje különösen fontos szerepet játszhat ebben.

Tévhit, hogy az allergia csak gyermekeket érint.

Napjainkban szinte népbetegségnek számít az allergia és az asztma, a betegek száma évtizedek óta emelkedik, és csak lassan kezd tetőzni. Közismert, hogy a parasztgazdaságok tudják a legjobb védelmet nyújtani az allergia ellen, ahol az emberek folyamatosan különböző mikrobákkal kerülnek kapcsolatba, amelyek az istálló levegőjétől az alomig mindenhol megtalálhatók. De nem minden istállónak azonos az antiallergén hatása, ebből a szempontból ugyanis a tehénistállók vezetnek, amelyek körül egy 300 méter sugarú körben mintha antiallergén búra húzódna. Ráadásul a kezeletlen nyers tej fogyasztása is csökkentheti az allergia kockázatát.

tehénistálló, állattartás, kisgyermek, takarmányozás
Az állatok közelében felnövő gyermekek védettebbek az asztmával és allergiával szemben. Fotó: Getty Images

Egy tejfehérje lehet a titok nyitja

A Bécsi Állatorvosi Egyetem, a Bécsi Orvosi Egyetem és a Bécsi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy van-e egyetlen olyan antiallergén kulcstényező, amely egyaránt megtalálható a tehenek közvetlen környezetében és tejében. Mint az a Bécs város külképviseleti irodája közleményében olvasható, vizsgálataik során hamar a béta-laktoglobulin (BLG) nevű tejfehérjére irányult a kutatók figyelme, amely a tejsavó fehérjéjének nagy részét alkotja, illetve olyan tápanyagok számára lát el hordozófunkciót, mint a vas, a vitaminok és a zsírsavak. A kutatócsoport már bizonyította, hogy a BLG megnyugtatja az immunrendszert, ha telítve van mikrotápanyagokkal, máskülönben viszont allergizáló hatása lehet.

Alapos vizsgálatokat követően a parasztgazdaságok környezetében is sikerült kimutatni a BLG-t. Nagy mennyiségben főként a tehénistállók porában volt jelen, ahonnan még a lakók ágyába is bekerült. Aki tehát belélegzi az istállók levegőjét, annak a BLG bekerül a szervezetébe. Azonban az antiallergén hatáshoz a BLG egyedül nem elég: a vizsgálatok során kiderült, hogy a tehénistállók levegőjében a BLG cinkhez kötődik, amelynek fontos szerepe van azimmunrendszerműködésében.

A kutatók sejtették, hogy a BLG eloszlása a levegőben egy üvegbúra mintázatát követi. Egy tehénistálló körül különböző helyekről gyűjtöttek mintákat egy légszűrő segítségével, ellenőrizve a BLG jelenlétét. Feltevésük beigazolódott: a tehénistálló körül - csökkenő koncentrációban - 300 méteres körzetben lehetett kimutatni a tejfehérjét. De hogyan kerül egy tejfehérje ilyen nagy koncentrációban az istálló levegőjébe? A kutatók ennek is utánajártak és vizeletmintákat gyűjtöttek a tehenektől, amelyben sikerült is kimutatni a BLG-t.

A BLG kísérletek során is bizonyított

Hogy igazolják a BLG antiallergén hatását, a kutatók orrcsepp formájában tehénistálló levegőjéből származó porral kezeltek egereket. Ha az istálló porában volt BLG, akkor elnyomta a rágcsálók allergiás reakcióját, ellenkező esetben allergiás immunválasz alakult ki. Ráadásul a BLG nemcsak a tejallergéntől védte meg az egereket, hanem az egyik nyírfaallergéntől is. Vagyis úgy tűnik, hogy a BLG-nek általános allergia elleni védőhatása van.

A kutatócsoport eredményeit most az allergiás betegek kezelésében igyekeznek hasznosítani. További kutatásokkal azt is tisztázni szeretnék, hogy melyek azok a tényezők - tartási körülmények, stressz, egészségi állapot, takarmányozás -, amelyek befolyásolják, hogy a BLG megvéd-e az asztmától és allergiától, vagy sem.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)