Ajakherpesz elleni hatóanyagok

Nemcsak kellemetlen érzés, hanem esztétikailag is rendkívül zavaró az ajkakon megjelenő herpesz, így érthető, ha szeretnénk tőle minél gyorsabban megszabadulni. Lássuk, mit tudnak nyújtani a gyógyszertári készítmények e téren.

A viszkető, fájdalmas, hólyagos duzzanatok könnyen megkeseríthetik az érintettek mindennapjait, különösen, ha gyakran visszatérő problémát jelentenek. A bosszantó - ám az esetek többségében ártalmatlan - bőrtünetekért egy vírusfertőzés tehető felelőssé. A herpesz szimplex vírus 1-es típusa (HSV-1) a herpeszvírusok családjába tartozik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint Európában a nők 69 és a férfiak 61 százaléka hordozza az 50 év alatti korosztályból. Talán meglepő lehet ez a magas arány, fontos azonban megemlíteni, hogy a fertőzés többnyire tünetmentesen lappang a szervezetben.

Így zajlik le az ajakherpesz

Ha valaki egyszer elkapta a herpeszt, élete végéig hordozó marad . A vírus idegsejtekben tartózkodva várja, hogy a körülmények megfelelővé váljanak, azaz hogy csökkenjen a szervezet ellenanyag-termelése. Amint ez bekövetkezik, illetve külső vagy belső hatásokra néhány idegsejt szétesik, a kiszabaduló vírusok az idegpálya mentén visszajutnak a bőrfelszínre. Először az érzőidegekben alakul ki gyulladás, ami miatt égő fájdalom és viszketés jelentkezik, majd fellép a bőrgyulladás, amelynek jellemző tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat. A duzzanaton hólyagok keletkeznek, hogy aztán pár nap után felszakadva fokozatosan begyógyuló fekélyes sebet hagyjanak maguk után.

Az ajakherpeszt már az első tünetek fellépésekor érdemes elkezdeni kezelni
Az ajakherpeszt már az első tünetek fellépésekor érdemes elkezdeni kezelni. Fotó: iStock

A folyamat rendszerint egy-másfél hét alatt lezajlik, de a fertőzés ettől még nem szűnik meg. Amint ismét kedvező helyzet áll elő, a vírus reaktiválódik, a betegség pedig újból fellángol. Mindehhez számos tényező hozzájárulhat, így például a stressz, a kimerültség vagy egy náthás megbetegedés, ami átmenetileg legyengíti az immunrendszert. Bár helyes életmóddal sokat tehetünk a kellemetlen tünetek megelőzéséért, időnként így is előfordulhat, hogy visszaesünk. Ilyenkor érdemes már a bevezető tünetek fellépésekor elkezdeni a kezelést, amely egyrészt a tünetek enyhítésére, másrészt a kórokozó szaporodásának gátlására szolgál.

Hatóanyagok a herpesz kezelésére

Az érzőidegek gyulladása következtében fellépő fájdalom hatékonyan enyhíthető gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő hatóanyagokkal, illetve azokat alkalmazó, vény nélkül megvásárolható krémekkel. E vegyületek között említhető például a hidrokortizon és a lidokain. Ezzel egyidejűleg javasolt olyan készítményeket is bevetni, amelyek kifejezetten a vírusok ellen hatnak. E körbe tartozik az aciklovir, a valaciklovir és a penciklovir. Súlyos esetekben - orvosi javaslatra - felmerülhet e hatóanyagok szájon át történő alkalmazása, de a legtöbb érintettnél recept nélkül kapható herpeszkrémekkel is elérhető a kívánt hatás.

A felsoroltak közül az immár közel négy évtizede használt aciklovir alkalmazása a legelterjedtebb. Ez egy antivirális szer, amely a kórokozó DNS-replikációját gátolja. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Milyen veszélyt jelent a herpeszvírus terhesség idején? Részletek itt.

Nos, a HSV 1-es típusa - mint minden vírus - valójában nem egy élőlény. Nem mutat életjelenségeket: önmagában nem tud mozogni, nincs anyagcseréje, valamint nem is szaporodik. Egy rendkívül apró DNS-darabkaként kell elképzelni, amit kívülről egy védőburok és néhány fehérje vesz csupán körbe. Ahhoz, hogy a vírus másolatokat tudjon magáról készíteni, be kell jutnia az emberi sejtekbe, ahol "kicsomagolhatja" genetikai anyagát. Az így átprogramozott sejtek ezután a vírus egyes összetevőit kezdik el termelni, amelyekből végül összeáll az eredeti kórokozó számos replikája. Mindez a fertőzött sejt elpusztulásával jár, de közben 50-100 újabb herpeszvírus képződik, amik további sejteket támadhatnak meg. Az aciklovir ennek a másolási folyamatnak szab gátat.

Az első tünetek fellépése után a lehető leghamarabb elkezdve a kezelést megelőzhető a hólyagok kialakulása az ajkakon, illetve felgyorsítható a gyógyulási folyamat. Bár a vírusokat teljesen nem lehet eltüntetni a szervezetből, az ajakherpesz fellángolásai jól kontrollálhatók, a kellemetlen és esztétikailag is zavaró tünetek hamar leküzdhetők. Fontos ugyanakkor, hogy legyen szó akár egy pusziról vagy közös pohárhasználatról, a betegség aktív szakaszaiban lehetőleg kerüljük a közvetlen kontaktust másokkal, nehogy átadjuk nekik a fertőzést!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A nap első felében főként a nyugati és északi országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A záporos csapadékgócok kora délelőtt az Észak-Dunántúlról is levonulnak, de a vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső ezt követően sem zárható ki. Kora estétől dél, délnyugat felől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra