Törvényt sértenek a sürgősségi osztályok?

A sürgősségi betegellátás minimumfeltételeinek teljesítéséhez legalább 600 szakképzett orvosra lenne szükség, jelenleg azonban kevesebb, mint negyedük dolgozik csak a rendszerben - hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara.

A sürgősségi ellátásban tapasztalt, egyre égetőbb orvoshiányra hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István - írja az Index. Aggasztó eredménnyel szolgált ugyanis a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérése: kimutatásuk szerint az ország sürgősségi osztályain 600 szakképzett orvosra lenne szükség a minimumfeltételek teljesítéséhez, ehhez képest jelenleg csak 140 orvos dolgozik a területen.

A sürgősségi betegellátással az oxiológia (sürgősségi orvostan) foglalkozik. Számos orvosi szakterület mutat némi átfedést az oxiológiával, elsősorban az intenzív terápia, a belgyógyászat, a sebészet és a baleseti sebészet. Működéséről további részleteket az alábbi cikkünkben olvashat!

Sokszor egyetlen szakorvos sincs már az osztályon

A 103 érintett hazai kórházba a törvényes munkarend betartásához havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető kellene.  A hazai kórházak sürgősségi osztályai ezek szerint folyamatosan törvénysértő módon működnek, ugyanis "2017. január 1-től az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet" - írta Éger.

A szakorvosok hiányában sokszor rezidensek viszik a műszakokat
A szakorvosok hiányában sokszor rezidensek viszik a műszakokat

A kamara elnöke szerint az országos felmérések eredményeit torzítja, hogy az érintett orvosok meg vannak félemlítve, és sokan még informatívan sem mertek válaszolni a munkakörülményeiket vizsgáló kérdésekre. Enyhébb esetben csak annyi a gond, hogy nincs folyamatosan szakképzett műszakvezető, de ennél sokkal gyakoribb, hogy nemcsak sürgősségi szakorvos, hanem egyáltalán szakorvos sincs az osztályon. A műszakokat rendszerint rezidensekkel láttatják el a közlemény szerint. A kamara elnöke szerint a helyzet nemcsak a betegek, hanem a műszakot végző orvosok biztonságát is veszélyezteti.

A minisztérium előtt ismeretlen a probléma

Az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályához fordult a kérdést illetően, ahonnan azt a választ kapták: a MOK felmérésének "pontos módszere, forrása" ismeretlen, az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra pedig sem a szolgáltatóktól, sem a Kórházszövetségtől eddig nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna.


Hozzátették, hogy ugyan 2017. január 1-től valóban az osztályvezető, műszakvezető szakorvosoknak sürgősségi szakorvos, oxyológiai szakvizsgával kell rendelkezniük, de egy kormányrendelet szerint (96/2003), ha új vagy módosított szakmai minimumfeltételt hirdet a jogszabály, akkor annak hatálybalépésétől két hónap áll a kórházak, igazgatási szervek részére, hogy bejelentsék a "minimumfeltételeknek való megfelelést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső