Rendezik a kórházak adósságait

Negyvenötmilliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a kormány döntése értelmében a 45 milliárdot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, további 15 milliárd forintra pedig a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak. Az államtitkár közölte azt is, hogy további 10 milliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát.

60 milliárd a teljes adósságállomány

Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette: a szeptember végi adatok szerint a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt, amelyből a 30 napnál túli lejárt tartozás 45 milliárd.

Megjegyezte, az adósságrendezés új elemeként is értelmezhető a "hatékonyságot növelő alapra" való pályázati lehetőség. Az intézmények olyan tervezett "csomagokkal" pályázhatnak, amelyek ésszerűbbé és hatékonyabbá teszik a működésüket.

A magyar kórházak adósságállománya elérte a 60 milliárd forintot
A magyar kórházak adósságállománya elérte a 60 milliárd forintot

A pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fogja "rangsorolni", a döntést pedig a miniszter hozza meg. Akiknek befogadták a pályázatát, azokkal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, ebben az évben - a tervhez képest - 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százalékát jelenti.

Karácsony előtt megérkezik a pénz

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy az ÁEEK kórházfenntartói szerepét megerősítsék. Kiemelte, ezzel a forrással eltűnik a kórházak 30 napon túli lejárt szállítói tartozásállománya.

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert , helyette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot fogják megerősíteni, amire négymilliárd forintot fordítanak.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója szerint a 15 milliárd forintra történő pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e. A támogatás célja mindenképpen a betegbiztonságot fokozó, azt javító intézkedés, amely egyben a költséghatékonyságot is támogatja és hosszú távon is fenntartható - mondta a főigazgató, aki hozzátette: a pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek, a 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra