+16° - +34°
Nincs front

Pluszpénzt kér béremelésre az egészségügy

50 milliárd forintot kér az egészségügyi kormányzat sürgős extra támogatásként az ágazatnak, hogy a dolgozók tavalyi jelentősebb béremelése ne veszítse el az értékét.

Bérfeszültséget okozott a januári általános minimálbér és garantált bérminimum növelése, amely nagyobb volt, mint a tavalyi átlagos 26,5 százalékos ágazati kiigazításé. Ez eltüntette a különbséget a pályakezdők és a többéves tapasztalattal rendelkezők fizetése között. A minimálbér torzító hatásának kiigazítására újabb forrásokat vonnának be - értesült a Népszava.

A magyar egészségügy katasztrofális állapotán apró toldozgatásokkal, átszervezésekkel már nem lehet javítani. Ennek beismerését jelentheti, hogy a kormány béremelési programot hirdetett meg az ágazatban, ahonnan az utóbbi időben a tarthatatlan munkakörülmények és fizetések miatt nagy volt az elvándorlás. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

50 milliárd forintra lenne szükség

Az egészségügyi kormányzat szerint a szakdolgozókon kívül az orvosok, a gyógyszerészek és a gyógyítás többi szereplője esetében is szükség van változtatásra. Az intézmények jelezték, hogy már a minimálbér korrekciójából következő több mint nyolc milliárd forintos terhet sem tudják önerőből előteremteni.

Ha azonban a kormány rábólint az államtitkárság javaslatára, a lap értesülései szerint a legalacsonyabb fizetési kategóriában körülbelül nyolc, míg az ennél magasabb besorolásúak 12 százalékos jövedelemtöbblethez juthatnak az idei novemberre még tavaly megígért újabb 12 százalékon felül. A tervek szerint a szakdolgozók jövedelemrendezésére összességében 26,2 milliárd, az orvosokéra 14,9 milliárd, a gyógyszerészekére 345 millió jut, a nem egészségügyi végzettségűekre 741 milliót, a gazdasági, műszaki területen dolgozókéra 6,6 milliárdot költene az államtitkárság.

A minimálbér torzító hatásának kiigazítására újabb forrásokat vonnának be
A minimálbér torzítóhatásának kiigazítására újabb forrásokat vonnának be

A Policy Agenda márciusi elemzése szerint az egészségügyi bérek emelése nettó értékét tekintve korántsem olyan látványos, mint ahogy kihirdették. Az egykulcsos adó hatására ugyanis az alsó kereseti csoportokban megnőttek az adóterhek, emiatt pedig kisebb mértékben nőttek a fizetések a 2010-es éveket megelőző időszakhoz képest. Az elemzés szerint a helyzetet jól ábrázolja, hogy az állam - az OECD adatai szerint - a költségvetésből 2004-ben a GDP 5,5 százalékát fordította az egészségügy finanszírozására, de ez az arány hat év alatt 0,4 százalékponttal csökkent (2010-re 5,1, majd 2015-re 4,7 százalékra). Eközben a magánforrásból költött egészségügyi kiadások 2004-ben is a GDP 2,3 százalékát tették ki, ami 2015-ben is ugyanennyi volt.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső