+10° - +24°
Nincs front

Meglehet az E. coli-fertőzés ellenszere

Egy új fejlesztés segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben. A tudósoknak ugyanis sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehozniuk, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot.

A testben feloldódó üveg

Egy új kutatás szerint a középkori ólomüvegkészítés mintájára előállított bioaktív üveggel talán felvehetik a harcot az E. coli-fertőzéssel az egészségügyi dolgozók. A tudósok egy olyan bioaktív üveget hoztak létre, amely néhány órán belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni - ismertette a kutatást a BBC News.
kórház, kórházi ellátás, fertőzés, E. coli
Új szintre léphet a kórházi fertőzések elleni védelem.
A testben a bioaktív üveg feloldódik és megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezt a módszert használva nem lenne szükség antibiotikumos kezelésre. Az új eljárás így gyökeresen megváltoztathatja a kórházakban a fertőzések elleni védekezést.

Több fertőzéssel szemben is hatékony

A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzést és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint évente mintegy 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.

A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették és hirtelen lehűtötték, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében. Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső