Ki igényelhet betegszállítót?

Vészhelyzet esetén a mentő a lehető legrövidebb idő alatt kórházba juttatja a beteget, de előfordulhat, hogy a betegszállítást nem közvetlen életveszély indokolja. Milyen esetben igényelhetjük a beteg szállítását térítésmentesen?

Baleset, vagy valamilyen egészséget érintő vészhelyzet esetén bárki hívhat mentőt Magyarország területén, még akkor is, ha nem magyar állampolgárságú, illetve nem fizet az egészségbiztosítási alapba. Kevesebben tudják azonban, hogy a mentés és a betegszállítás fogalmát külön kell kezelni, igénybevételük esetén is más szabályok érvényesek. Mikor indokolt a mentés, és milyen esetben vehető igénybe a betegszállítás?

Mi van a 104 túloldalán?

Sokakat érdekelhet, mi történik a 104-es hívószám túloldalán, illetve mikről kell értesíteni a mentőszemélyzetet vészhelyzet esetén. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A betegszállítás célja, hogy biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha mentőápolói felügyeletet nem igényel az eset, és az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható - írja honlapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEA). Tehát olyan esetben lehet betegszállítót igényelni, hogyha a beteg nincs közvetlen veszélyben, valami miatt azonban kórházba kell őt szállítani (például kontrollvizsgálatra), és ezt semmilyen más módon nem lehet kivitelezni. Az egyik legalapvetőbb különbség a két fogalom között, hogy amíg a mentés minden hazánk területén tartózkodó embert megillet, addig a betegszállítást csak bizonyos személyek, bizonyos körülmények között vehetik igénybe az egészségbiztosítás keretében. Míg mentőt bárki hívhat a 104-es, illetve 112-es telefonszámot tárcsázva, addig a betegszállítást betegszállítási utalványon kell megrendelni, ezt pedig csak az orvos, illetve az általa megbízott egészségügyi dolgozó igényelheti.

A mozgásukban korlátozottak kórházba szállításáról is a betegszállító gondoskodik
A mozgásukban korlátozottak kórházba szállításáról is a betegszállító gondoskodik

Mikor igényelhetünk betegszállítót?

Betegszállító juttathatja kórházba például a mozgásukban korlátozott, járóképtelen betegeket, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé tömegközlekedési vagy más szokásos közlekedési eszköz használatát. Bizonyos betegek csak speciális testhelyzetben szállíthatóak, illetve az is előfordulhat, hogy fertőzésveszély, vagy valamilyen kóros magatartás miatt nem nem vehet igénybe közforgalmú járművet. Ha pedig a beteg ellátásának eredményességét tömegközlekedési, vagy más szokásos közlekedési eszköz hiánya, vagy annak igénybevételéből eredő késedelem veszélyeztetné, szintén betegszállításra szorulhat.

Az egészségbiztosítás keretében orvosi vizsgálatra vagy gyógykezelésre, illetve egészségügyi intézményből a beteg otthonába szállítás céljából vehető igénybe a betegszállítás. A szállítást a  beutalásra jogosult orvos, valamint az orvos kijelölése alapján az egészségügyi dolgozó (ápolónő és asszisztens) rendelheti meg betegszállítási utalvány kitöltésével. A rendeléskor meg kell határozni a sürgősségi igényt (6 órán belüli, 24 órán belüli, meghatározott időpontra kért, illetve tervezett időpontokban ismétlődő), hogy milyen kísérettel, mely betegszállító járművön (mentőkocsi, fekvő- vagy ülőbeteg szállító kocsi), egyénileg vagy más beteggel együtt történhet a szállítás.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső