Ki igényelhet betegszállítót?

Vészhelyzet esetén a mentő a lehető legrövidebb idő alatt kórházba juttatja a beteget, de előfordulhat, hogy a betegszállítást nem közvetlen életveszély indokolja. Milyen esetben igényelhetjük a beteg szállítását térítésmentesen?

Baleset, vagy valamilyen egészséget érintő vészhelyzet esetén bárki hívhat mentőt Magyarország területén, még akkor is, ha nem magyar állampolgárságú, illetve nem fizet az egészségbiztosítási alapba. Kevesebben tudják azonban, hogy a mentés és a betegszállítás fogalmát külön kell kezelni, igénybevételük esetén is más szabályok érvényesek. Mikor indokolt a mentés, és milyen esetben vehető igénybe a betegszállítás?

Mi van a 104 túloldalán?

Sokakat érdekelhet, mi történik a 104-es hívószám túloldalán, illetve mikről kell értesíteni a mentőszemélyzetet vészhelyzet esetén. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A betegszállítás célja, hogy biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha mentőápolói felügyeletet nem igényel az eset, és az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható - írja honlapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEA). Tehát olyan esetben lehet betegszállítót igényelni, hogyha a beteg nincs közvetlen veszélyben, valami miatt azonban kórházba kell őt szállítani (például kontrollvizsgálatra), és ezt semmilyen más módon nem lehet kivitelezni. Az egyik legalapvetőbb különbség a két fogalom között, hogy amíg a mentés minden hazánk területén tartózkodó embert megillet, addig a betegszállítást csak bizonyos személyek, bizonyos körülmények között vehetik igénybe az egészségbiztosítás keretében. Míg mentőt bárki hívhat a 104-es, illetve 112-es telefonszámot tárcsázva, addig a betegszállítást betegszállítási utalványon kell megrendelni, ezt pedig csak az orvos, illetve az általa megbízott egészségügyi dolgozó igényelheti.

A mozgásukban korlátozottak kórházba szállításáról is a betegszállító gondoskodik
A mozgásukban korlátozottak kórházba szállításáról is a betegszállító gondoskodik

Mikor igényelhetünk betegszállítót?

Betegszállító juttathatja kórházba például a mozgásukban korlátozott, járóképtelen betegeket, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé tömegközlekedési vagy más szokásos közlekedési eszköz használatát. Bizonyos betegek csak speciális testhelyzetben szállíthatóak, illetve az is előfordulhat, hogy fertőzésveszély, vagy valamilyen kóros magatartás miatt nem nem vehet igénybe közforgalmú járművet. Ha pedig a beteg ellátásának eredményességét tömegközlekedési, vagy más szokásos közlekedési eszköz hiánya, vagy annak igénybevételéből eredő késedelem veszélyeztetné, szintén betegszállításra szorulhat.

Az egészségbiztosítás keretében orvosi vizsgálatra vagy gyógykezelésre, illetve egészségügyi intézményből a beteg otthonába szállítás céljából vehető igénybe a betegszállítás. A szállítást a  beutalásra jogosult orvos, valamint az orvos kijelölése alapján az egészségügyi dolgozó (ápolónő és asszisztens) rendelheti meg betegszállítási utalvány kitöltésével. A rendeléskor meg kell határozni a sürgősségi igényt (6 órán belüli, 24 órán belüli, meghatározott időpontra kért, illetve tervezett időpontokban ismétlődő), hogy milyen kísérettel, mely betegszállító járművön (mentőkocsi, fekvő- vagy ülőbeteg szállító kocsi), egyénileg vagy más beteggel együtt történhet a szállítás.


Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső