Ki a felelős a kórházi adósságokért?

A kórházigazgatók miatt halmoztak fel az intézmények gigantikus adósságokat? Vagy a GDP-arányosan is alulfinanszírozott egészségügyi rendszer a hibás? Ha nem az intézményvezetőket terheli a felelősség, akkor miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium?

Megbukott kórházigazgatók

A kormány újra nekifut a kórházi adósságok felszámolásának - erre lehet következtetni abból a keddi bejelentésből, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) új monitoring rendszer kidolgozásába kezdi annak érdekében, hogy végül javaslatot tehessen a szükséges finanszírozási átalakításokra. Mielőtt még azonban ez megtörténne, több főigazgatót és -helyettest lecserélnek. Sőt, már el is kezdték a kirúgásokat: keddre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórház első emberét, Dávid Gyulát menesztették azonnali hatállyal.

Miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium?
Miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium? Fotó: 123rf

A folyamat azonban szerdán sem állt meg: a Népszava vette észre, hogy 10 kórházvezetői pályázat jelent meg a kórházfenntartó honlapján. Főigazgatót egyelőre mindössze két helyre, a fővárosi Bajcsyba és a karcagi városi kórházba keresnek, további nyolc vezetői pályázattal pedig gazdasági igazgatókat cserélnének le. Az állásokra pályázóknak 30 napjuk van arra, hogy összeszedjék az adott poszt betöltéséhez előírt dokumentumokat. A kiírás szerint az állami kórházfenntartó a nyertes pályázók névsorát a benyújtási határidőt követő 60 nap múlva hirdeti ki.

Az ellenzéki napilap úgy tudja, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságon megkezdték a legeladósodottabb intézmények vezetőinek beszámoltatását, a meghallgatások pedig mindaddig folytatódnak, míg valamennyi nagy adós sorra nem kerül.

De mekkora a baj?

A kormány a tavalyi év végén 45 milliárd forintot fordított a kórházak adósságának rendezésére. Ezt évről évre megteszik, hiszen az intézmények folyton újratermelik a tartozásaikat. Idén már februárban több mint a fele volt annak, amennyit tavaly kifizetett a kabinet: 23 milliárd forintra rúgott a lejárt tartozás összege.

A legnagyobb adósságot a Magyar Államkincstár adatai alapján a Honvédkórház tolja maga előtt: összesen 2,2 milliárd forintot. Ezen kívül a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János Kórház, valamint a Békés Megyei Kórház és a Debreceni Egyetem számít a legnagyobb adósságfelhalmozónak.

A kórházigazgatók a bűnösök?

Domokos László, az állami költségvetési szervezetek gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszék főigazgatójának nyilatkozataiban már korábban is találni lehetett olyan félmondatokat, amelyek szerint "megeshet, hogy a kórházak eladósodását a feladataikhoz képest kapott alacsony támogatás okozza" - emlékeztet a Magyar Nemzet . Szintén neki tulajdonítják ugyanakkor azt a kijelentést is, miszerint "elképzelhető, hogy a kórházigazgatók szórják el a pénzt".

Varga Mihály az ATV-ben emlékeztetett, hogy tavaly szeptemberben 13 kórházba már delegáltak - rendkívül széles jogosítvánnyal - költségvetési felügyelőket. Az intézmények valamennyi szerződését, kötelezettségvállalását ők ellenőrzik, sőt, vétójoguk van. A pénzügyminiszter szerint a biztosok működésének hatékonyságát a gazdasági szakemberek is elismerik. A tárcavezető szerint a költségvetési felügyelők 2020 júniusáig maradnak a kórházaknál.

A téma kapcsán megkerestük a Magyar Kórházszövetséget is, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra