Ijesztő, de nő a kórházi fertőzések száma

Folyamatosan nő Magyarországon a kórházi fertőzések száma. Az adatokat a kormány megpróbálta visszatartani.

Az állami szerveknek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozniuk az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikáit. Idén ezt ugyan rendeletmódosítás és trükközés kísérte, ám végül kissé kaotikus formában ugyan, de nyilvánosságra hozták. A dokumentumot a TASZ által felkért szakértők értelmezték, és megállapították, hogy egyre többen kapnak fertőzést az egyébként gyógyulásra létrehozott állami intézményekben.

Titkolják a kórházi fertőzések számát - részletekért kattintson !

Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma

A multirezisztens kórokozók (MRK-k) olyan baktériumok, amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak. Az általuk kiváltott, különböző típusú kórházi fertőzések nehezen vagy egyáltalán nem gyógyíthatóak. Az ilyen eseteket a kórházaknak kötelező jelenteniük a központi nyilvántartásba. Az MRK-fertőzések gyakorisága az elmúlt években folyamatosan nőtt, 2017-ben 25,1 fertőzés jutott 10 000 kibocsájtott betegre. A jelentés szerint közel 5000-en kaptak el tavaly multirezisztens baktériumok által terjesztett fertőzést - ez egy kisváros lélekszámának felel meg.

Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma
Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma Forrás: TASZ

Vérmérgezés: folyamatos romlás

A jelentés véráramfertőzésként hivatkozik a köznyelvben vérmérgezésnek, vagyis szepszisnek nevezett fertőzésre, amely még mindig az egyik legsúlyosabb szövődménye az egészségügyi ellátásnak. A jelentés szerint a vérmérgezéses esetek száma is folyamatosan emelkedik.

Vérmérgezés: folyamatos romlás
Vérmérgezés: folyamatos romlás Forrás: TASZ

Mennyi kézfertőtlenítőszert használnak?

Annak ténye, hogy milyen mértékben fogynak az alkoholos kézfertőtlenítők, nagyon fontos mutatója a kézhigiénének a kórházakban, tekintettel arra, hogy a kórházi fertőzéseket terjesztő kórokozókat alapvetően a személyzet tagjai viszik át egyik betegről a másikra. A fertőtlenítőszer használata épp csak minimális mértékben növekedett az elmúlt három évben.

Mennyi kézfertőtlenítőszert használnak?
Mennyi kézfertőtlenítőszert használnak?Forrás: TASZ

Ez tehát bár növekvő tendencia, messze alulmarad az átlagos európai mennyiséggel szemben. Az EU-ban ugyanis átlagosan 24 l kézfertőtlenítő fogy 1000 ápolási napra vetítve. Az alkoholos kézfertőtlenítőszer felhasznált alacsony mennyisége is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kórházi fertőzések aránya nem csökken, hanem nő Magyarországon.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra