Ez lehet az orvosbéremelések következménye

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az orvosok béremelése ellenére nőhet a műtéti várakozási idő. Mint elmondta, nem biztos, hogy megoldja ezt a problémát a hálapénz eltörlése, amely valamiféle motivációt jelentett az orvosoknak.

Kincses: "az indokoltnál is rosszabb állapotban vannak orvosaink" - részletek itt .

Sinkó Eszter az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy mivel az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól, most nem nagyon fordul elő, hogy hálapénzt fogadjanak el. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi lesz később.

Hálapénz: rengeteg negatív következménye volt

Arra a kérdésre, hogy a nagymértékű orvosbéremelés miatt kisebb-e az igény a hálapénzre , Sinkó Eszter úgy válaszolt: "ha azt gondoljuk, hogy az orvosok eleve egy összeggel kalkulálnak, hogy mennyit kéne hazavinniük, akkor igen, de nem minden vizsgálat igazolja ezt az összefüggést." A szakértő szerint fontos lépés a kormány részéről, hogy megpróbálkozik a hálapénz kivezetésével. Már csak azért is, "mert a betegekre vonatkozóan is rengeteg negatív következménye volt a hálapénz jelenlétének, hiszen felesleges beavatkozásokat indukált, plusz a betegeket tovább tartották bent az egészségügyi intézményekben, mint amennyire szükséges volt".

A szakértő szerint az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól.
A szakértő szerint az orvosok tartanak a megbízhatósági vizsgálatoktól. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

A béremelések miatt nőnek a sorban állások

Az egészségügyi közgazdász ugyanakkor rámutatott, hogy a paraszolvencia egyfajta motivációt is jelentett, hogy több műtétet végezzenek el. "Most ez a felhajtóerő elmarad, és kérdés az, hogy egyáltalán a megfelelő műtétszámot tudják-e biztosítani az egészségügyi intézmények. Hiszen az orvosok széttárják a kezüket, hogy eddig naponta négy műtétet végeztek, most csak kettőt fognak elvégezni. Tehát az a méltatlan helyzet fog kialakulni, hogy a jelentős béremeléseknek az lesz a következménye, hogy a sorban állások nőnek" - magyarázta Sinkó Eszter.

Nagyon jelentős a nővérhiány

Sinkó Eszter szerint egyébként nem az orvoshiány a meghatározó a magyar egészségügyben, hanem a nővérhiány , amely nagyon jelentős. A szakértő úgy véli, a kormánynak meg kellett volna ragadnia a lehetőséget, és a jövő januárra tervezett szakdolgozói béremeléseknek legalább egy részét előre kellett volna hoznia.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: