Elkezdik tervezni a fővárosi szuperkórházakat

HáziPatika

Még az idei évben megkezdődhet a három fővárosi szuperkórház tervezése - mondta el Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa.

A politikus a Magyar Időknek nyilatkozva kifejtette, kedden jelentek meg a centrumkórházakra vonatkozó tervpályázatok, amelyekre október 8-ig várják a jelentkezéseket. A három, egyenként 12 főből álló bírálóbizottság a beérkezett pályázatok közül választja majd ki azokat, amelyeket díjaznak, illetve meg is vásárolnak. Ezek felhasználásával kezdődhet el később a konkrét tárgyalásos közbeszerzési eljárás a nyertesekkel. A pályázat eredményhirdetése december 7-én lesz, ezután pedig elkészülhetnek az első látványtervek is.

A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül
A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül

Pályázatot az Európai Unió területéről bármely - kellő referenciákkal rendelkező - építész-tervezőiroda benyújthat. Cserháti Péter szerint Magyarországon 15-20 olyan iroda működik, amely képes lehet megfelelni a szigorú elvárásoknak. A három centrumkórház megtervezése összesen 12,5 milliárd forintba kerül: ezért cserébe már beárazott projekteket, úgynevezett kiviteli terveket várnak.


Mint azt korábban megírtuk, a három létesítményből kettő már meglévő egészségügyi intézmények helyén jön létre, így a dél-pesti szuperkórház a Haller utcai kardiológiai intézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet összeköltöztetésével, az észak-pesti pedig a Honvédkórház és a Podmaniczky utcai telephely összeköltöztetésével. A dél-budai centrumkórház a XI. kerület Dobogó városrészében épül fel. Az eredeti tervek szerint a központokban minden adott lesz a teljes körű, folyamatos és legmagasabb szintű 24 órás ellátáshoz, ennek köszönhetően egyik centrumból sem lehet majd beteget más intézménybe küldeni. A főváros teljes kórházi struktúrája 2025-re újulhat meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső