+13° - +31°
Nincs front

Bármikor összeomolhat a sürgősségi ellátás

HáziPatika

A fővárosi sürgősségi ellátás már a nyáron összeomolhat, a kórházigazgatók egy része szerint nincs elég orvos a biztonságos működéshez. Csak az orvosok bérének rendezéséhez nagyjából 150 milliárdos pluszforrásra lenne szükség.

Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban végrehajtott változtatások sem javítottak számottevően a sürgősségi ellátás menetén és minőségén, több kórházigazgató ma is úgy látja: bármelyik pillanatban "beomolhat náluk a rendszer." Egy vezető szerint már a nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején - írja a Népszava.

Ezek a legeladósodottabb kórházak

Idén nem egy kórház áll a legeladósodottabb állami intézmények élén, a második és harmadik helyre azonban felfért a Péterfy és a Honvédkórház. Kattintson a részletekért!

Május közepén a négy nagy - a Merényi, a Péterfy, a Szent János és a Honvédkórház - sürgősségi centrumainak vezetőit is behívták a szakminisztériumba egyeztetni, miután a Honvédkórház bejelentette: nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk. Annak ellenére is sújtja az intézetet a szakemberhiány, hogy itt a legmagasabbak a sürgősségi orvosbérek. A megbeszélés - melyen az országos tisztifőorvos is jelen volt - végül azzal ért véget, hogy a Honvédkórházban nem állhat le az ellátás, inkább négynaponként váltják egymást az intézmények az ügyeletben.


Ennyi pénz kellene az orvosoknak

Már az egyeztetést követő hétvégén újabb botrány robbant ki, mert a főváros négy sürgősségi centrumából három nem fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget. Közben a a Péterfy baleseti intézetének traumatológusai is jelezték, hogy magasabb béreket szeretnének, legalább akkorát, mint az ugyanazokat a betegeket ellátó aneszteziológusok. Egyébként a traumatológus és aneszteziológus is komoly hiányszakmának számít, ami miatt a kórházak elveszíthetik a szakembereiket, ha nem engednek a bérkövetelésnek. Már van olyan kis kórház, amely egyetlen nyolc órás ügyeletért hajlandó akár 150 ezer forintot is fizetni a traumatológusnak, a külsős, vállalkozási formában kisegítő aneszteziológus teamek pedig évek óta 50-60 ezer forintos vállalkozási díjért vállnak be egy-egy műszakot.

Már a sürgősségi centrumok működését fenyegeti a szakemberhiány. Fotó: 123rf
Már a sürgősségi centrumok működését fenyegeti a szakemberhiány. Fotó: 123rf

Ahhoz, hogy rendeződjenek a viszonyok, a lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint legalább nettó egy-másfél millió forintos szakorvosi béreket kellene fizetni. Viszont ha a sürgősségi szakorvosok és baleseti sebészek megkapnák ezt az összeget, a többi szakma bérét is ehhez kellene emelni, vagy a kialakuló bérfeszültség miatt tömegével hagynák ott az ellátórendszert. A szakember szerint az orvosok bérének rendezését nagyjából 150 milliárd forintos többletből lehetne biztosítani - ebben ráadásul még nincsenek benne például az ápolók bérei.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső