Bármikor összeomolhat a sürgősségi ellátás

HáziPatika

A fővárosi sürgősségi ellátás már a nyáron összeomolhat, a kórházigazgatók egy része szerint nincs elég orvos a biztonságos működéshez. Csak az orvosok bérének rendezéséhez nagyjából 150 milliárdos pluszforrásra lenne szükség.

Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban végrehajtott változtatások sem javítottak számottevően a sürgősségi ellátás menetén és minőségén, több kórházigazgató ma is úgy látja: bármelyik pillanatban "beomolhat náluk a rendszer." Egy vezető szerint már a nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején - írja a Népszava.

Ezek a legeladósodottabb kórházak

Idén nem egy kórház áll a legeladósodottabb állami intézmények élén, a második és harmadik helyre azonban felfért a Péterfy és a Honvédkórház. Kattintson a részletekért!

Május közepén a négy nagy - a Merényi, a Péterfy, a Szent János és a Honvédkórház - sürgősségi centrumainak vezetőit is behívták a szakminisztériumba egyeztetni, miután a Honvédkórház bejelentette: nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk. Annak ellenére is sújtja az intézetet a szakemberhiány, hogy itt a legmagasabbak a sürgősségi orvosbérek. A megbeszélés - melyen az országos tisztifőorvos is jelen volt - végül azzal ért véget, hogy a Honvédkórházban nem állhat le az ellátás, inkább négynaponként váltják egymást az intézmények az ügyeletben.


Ennyi pénz kellene az orvosoknak

Már az egyeztetést követő hétvégén újabb botrány robbant ki, mert a főváros négy sürgősségi centrumából három nem fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget. Közben a a Péterfy baleseti intézetének traumatológusai is jelezték, hogy magasabb béreket szeretnének, legalább akkorát, mint az ugyanazokat a betegeket ellátó aneszteziológusok. Egyébként a traumatológus és aneszteziológus is komoly hiányszakmának számít, ami miatt a kórházak elveszíthetik a szakembereiket, ha nem engednek a bérkövetelésnek. Már van olyan kis kórház, amely egyetlen nyolc órás ügyeletért hajlandó akár 150 ezer forintot is fizetni a traumatológusnak, a külsős, vállalkozási formában kisegítő aneszteziológus teamek pedig évek óta 50-60 ezer forintos vállalkozási díjért vállnak be egy-egy műszakot.

Már a sürgősségi centrumok működését fenyegeti a szakemberhiány. Fotó: 123rf
Már a sürgősségi centrumok működését fenyegeti a szakemberhiány. Fotó: 123rf

Ahhoz, hogy rendeződjenek a viszonyok, a lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint legalább nettó egy-másfél millió forintos szakorvosi béreket kellene fizetni. Viszont ha a sürgősségi szakorvosok és baleseti sebészek megkapnák ezt az összeget, a többi szakma bérét is ehhez kellene emelni, vagy a kialakuló bérfeszültség miatt tömegével hagynák ott az ellátórendszert. A szakember szerint az orvosok bérének rendezését nagyjából 150 milliárd forintos többletből lehetne biztosítani - ebben ráadásul még nincsenek benne például az ápolók bérei.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső