A leggyakoribb kórházi fertőzések

Tavaly 4935 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval megfertőződött beteget láttak el hazánkban. Az erről szóló jelentést csendben publikálták az ÁNTSZ oldalán. Most Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője is megszólalt az ügyben.

Hányan haltak meg kórházi fertőzésben?

2018. július 20-án arról számoltunk be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint egyebek mellett félrevezető és pánikkeltő lenne, ha nyilvánosságra hoznák a magyarországi kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat. Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil azonban április végén jogerősen pert nyert az ügyben az Emmi ellen, a minisztérium azonban nem adta ki a kért adatokat. Egészen mostanáig.

Ezek a leggyakoribb kórházi fertőzések,  "Az egyszer használatos eszközöket nem kidobják, hanem megpróbálják elmosni", kórházi fertőzések kórházi fertőzés kórház betegellátás egészségügy
"Az egyszer használatos eszközöket nem kidobják, hanem megpróbálják elmosni"

Október végén aztán kiderült, hogy 2017-ben 15 389 kórházi fertőzéses esetet regisztráltak. Ebből 440 végződött halállal - derült ki az ÁNTSZ honlapjára felkerült statisztikából. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet azonban tovább folytatja a harcot, hogy a részletes, mindenki számára érthető adatok is nyilvánosságra kerüljenek.

Laikusok nem értik az adatokat

"Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem könnyen találja meg a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük" - fejtette ki Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője a Blikk cikkében.

"Elveszni már csak azért is könnyű a jelentésben, mert bár sok adat elérhető, pontosan nincs kimutatás például arról, hogy mennyien haltak meg kórházi fertőzések miatt. Azt tudjuk, hogy mennyi fertőzés volt, illetve azt, hogy mennyi a kórházból "kibocsátott" beteg száma - csakhogy ebbe a mezőbe a kis betűs rész szerint beletartozik az is, aki meghalt, illetve az is, akit hazaengedtek."

Akadt viszont egyértelműen megállapítható adat: a fertőzési arányokat régiós bontásából például kiderül, hogy továbbra is a közép-magyarországi régióban a legmagasabbak, a dél-dunántúli, illetve a középdunántúli régióban pedig a legalacsonyabbak a fertőzések. A leggyakrabban jelentett fertőzések a húgyúti fertőzések, ezt követik a sebfertőzések, majd a véráramfertőzés. Ennél azonban jóval részletesebb kimutatásra lenne szükség, legalább a fertőzések 75-90 százalékát tartalmaznia kellene a jelentésnek.

Miért ilyen sok a kórházi fertőzés?

Novák Hunor orvos szerint a kórházi infrastruktúra, az alacsony finanszírozás (nincs kézfertőtlenítő, az egyszer használatos eszközöket nem kidobják, hanem megpróbálják elmosni, és újrahasználják másik betegben), az alacsony nővérszám tehető felelőssé érte, hogy valahol magasabb a fertőzések száma. Mint mondta, az Európai Unión belül Magyarországon használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt, amely az alapja lenne a kórházi fertőzések elleni küzdelemnek.

"Húgyúti fertőzést kórházban is el lehet kapni, például katéterezés után, de a túlzott vagy nem megfelelő antibiotikumhasználat is hozzájárul ahhoz, hogy az egyszerű bacilusok kihaljanak, és helyettük az ellenállóbak szaporodjanak el. Hazánkban - sajnos - a legtöbb helyen nem divat a modern nyugat-európai protokollok követése, amikkel ez jelentősen csökkenthető volna" - tette hozzá.

"Évről évre megugrik azoknak a száma, akik kórházi fertőzést kaptak vagy abban hunytak el. Itthon titkolják az erről szóló adatokat: már 2014-ben is csak a kórházi fertőzések 44 százalékát jelentették az intézmények. Jó lenne, ha ez legalább 75-90 százalék lenne" - árulta el dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: