A szeptikus ízületi gyulladás tünetei és kezelése kutyáknál

A szeptikus ízületi gyulladást az egyéb ízületi megbetegedésektől a mérgező anyagok jelenléte különbözteti meg: az ízületgyulladást okozó baktérium kimutatható az ízületi folyadékban. Leggyakrabban a 4-7 éves kankutyákban jelenik meg a fertőzés: a német juhászok, a dobermannok és a labrador retrieverek különösen érzékenyek rá.

A szeptikus ízületi gyulladás sokszor trauma során elszenvedett fertőződés következtében alakul ki, amikor a mikroorganizmusok sebészi beavatkozást követően, a véráramon keresztül kerülnek az ízületi folyadékba. Az egyéb szerveket ért fertőzés átterjedhet az ízületre - leggyakrabban egy-egy ízületen alakul ki, ritkán azonban átterjedhet többre is.

A szeptikus ízületi gyulladás tünetei

 • fájdalom
 • láz
 • levertség
 • étvágytalanság
 • ízületi gyulladás
 • bénulás az érintett ízületben
 • a gyulladt ízület tapintásra meleg
 • az érintett ízület nehézkesen mozgatható

Milyen tünetek utalhatnak bélférgességre a kutyáknál? Melyek a leggyakrabban előforduló kórokozók? Részletek itt.

A szeptikus ízületi gyulladás okai

Legyengült immunrendszerű kutyák, illetve amelyeknél egyidejűleg diabétesz mellitus (cukorbetegség) is jelen van, érzékenyebbek bizonyos fertőzésekre, többek között a szeptikus arthritisre is.

Egyéb hajlamosító tényezők lehetnek még:

 • sérülést, harapást, lőtt sebet, esetleg sebészeti beavatkozást követően a sebek felülfertőződnek,
 • bakteriális fertőződés esete (a véráramon keresztül),
 • egyes gombás fertőzések.

A szeptikus ízületi gyulladás diagnózisa

Általában a kutyák bénulásos tünetekkel kerülnek az állatorvoshoz. A részletes kórelőzmény ismeretében (érte-e az állatot baleset, verekedett-e stb.) a fizikai vizsgálatot követően az állatorvos megállapítja, hogy hány ízületre terjed ki az elváltozás. Emellett differenciáldiagnózist is végez, elkülöníti az egyéb, bénulásos tünetekkel járó megbetegedésektől. Rutin laborteszteket végez, teljes vérkép-, biokémiai tesztek, illetve vizeletvizsgálat elvégzésére is sor kerül. A tesztek többségében normál eredményeket mutatnak ilyenkor, kivéve a teljes vérképet, amely fertőzés és gyulladás jeleit mutatja - de röntgenvizsgálattal is jól látható az érintett ízület gyulladása.

Általános tünetek mellett bénulásos panaszok utalhatnak szeptikus ízületi gyulladásra
Általános tünetek mellett bénulásos panaszok utalhatnak szeptikus ízületi gyulladásra

Idült ízületi gyulladások esetén szembetűnőek az ízület szerkezetének változásai: a csont szerkezetének pusztulása, a megnövekedett ízületi üreg, a csontok abnormális alakja - ezeket a röntgenfelvételen jól meg lehet figyelni. A leglényegesebb teszt az ízületi folyadék analízise. A mintavételt az állatorvos altatást követően végzi el: ilyenkor az ízületi üregben megnövekedett mennyiségű ízületi folyadék mutatható ki, amelynek színe a normálistól eltérő, a gyulladást jelző sejtek pedig megnőtt mennyiségben jelennek meg a kórokozó baktériummal együtt. Szükség van továbbá sejttenyésztésre, melynek segítségével a diagnózis megerősítést nyer, és a gyógyulás eléréséhez a megoldás is könnyebben meghatározható. Azoknál a kutyáknál, amelyeknél gyaníthatóan a szervezet egyéb részeiről terjedt át a fertőzés, vér- és vizeletmintát vesznek.

Az idejében elkezdett gyógykezelés lényeges: minél hamarabb kerül az állat orvoshoz, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra.

A szeptikus ízületi gyulladás kezelése

A vér és az ízületi folyadék mintavételezését, majd a baktérium fajának megállapítását követően a kutyát antibiotikummal kezelik. A gyógyszert a sejttenyésztéses és az érzékenységi vizsgálatok eredménye alapján tudja az orvos kiválasztani. Az érintett ízületet feltárják és kimossák, ezzel elkerülik a további roncsolódást. Idült esetekben sebészi beavatkozásra van szükség, hogy a szövettörmeléket eltávolítsák és kitisztítsák az ízület üregét. Néhány napon keresztül katéter felhelyezése szükséges, hogy a gyulladásos folyadék kiürülését elősegítsék. Artroszkópos eljárással - amely az endoszkóp speciális fajtája - jól vizsgálható az ízület belső szerkezete: sokszor a terápia során is használják. Előnye, hogy a sebészeti beavatkozással szemben sokkal kevésbé invazív eljárás.

A fertőzés forrásának felderítése elsőrendű fontosságú a sikeres és tartós javulás eléréséhez. Amennyiben bizonyítottan ízületi gyulladást is előidéző kórokozót mutatunk ki a szervezetből, úgy az elsődleges fertőzést ugyanolyan fontos kezelni, mint az ízületi gyulladást. Az állatorvos naponta vizsgálja az ízületből szivárgó folyadékot, hogy a fertőzés továbbra is fennáll-e. Ha a katéteren keresztül már nem ürül további folyadék, akkor eltávolítják.

A szeptikus ízületi gyulladás utókezelése

Váltakozó hideg-meleg pakolás segítségével növelhetjük a terület vérellátását és csökkenthetjük a lábdagadást, amivel elősegítjük kutyánk gyógyulását. Az orvos kímélő életmódot ír elő kedvencünknek egészen addig, amíg a kívánt gyógyulást elérjük. Mivel nagyon nehéz állatunk számára nyugalmat biztosítani, szükség lehet őt rövid időre ketrecbe zárni. A séta is csak nagyon korlátozott ideig engedélyezett a lábadozás ideje alatt. Ha szükséges, az állatorvos alaposan elmagyarázza a katéter helyes használatát.

Milyen trükkökkel érhetjük el, hogy kedvencünk hajlandó legyen elfogyasztani az előírt gyógyszereket? Részletek itt.

Bár a beteg állatok többsége jól reagál az antibiotikumra, egyes makacs megbetegedéseknél szükség lehet hosszabb idejű kezelésre is. A tünetek általában már 24-48 órán belül mérséklődnek - ritkábban viszont 4-8 hétig is eltarthat a gyógyulás. Annak ellenére, hogy a tünetek hamar mérsékelhetőek, alapvető fontosságú az előírt gyógyszerek megfelelő adagolása, mert csak így tudjuk megelőzni a tünetek kiújulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé erős, északnyugaton és északkeleten helyenként viharos lesz. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra