A szemszárazság tünetei és kezelése kutyáknál

A száraz szem szindrómát (keratokonjunktivitisz sicca) a megfelelő mennyiségű könny hiánya jellemzi a szem felületén, illetve a szemhéjak szélén. Ennek eredményeként alakul ki a szaruhártya és a kötőhártya gyulladása, illetve súlyos kiszáradása.

A betegség viszonylag gyakori kutyáknál, a különböző fajták közül pedig főként a cocker spániel, a buldog, a westie, a Lhasa apsos és a si-cu esetében. Emellett a nőstények nagyobb hajlamot mutatnak a betegség kialakulására, mint a kan kutyák.

A szemszárazság tünetei kutyáknál

 • túlzott pislogás
 • duzzadt kötőhártya
 • kemózis, azaz a szemhéjat és a szem felületét körülvevő szövet duzzanata
 • kiemelkedő harmadik szemhéj
 • a szemből nyálka vagy genny ürül
 • krónikus szaruhártya-elváltozások pigmentációval és fekélyekkel

A súlyos betegség látáscsökkenéshez, esetleg a látás teljes elvesztéséhez vezethet.

Kutyáknál gyakran előforduló betegség a száraz szem szindróma
Kutyáknál gyakran előforduló betegség a száraz szem szindróma. Fotó: Getty Images

A szemszárazság okai kutyáknál

 • A leggyakoribb kiváltó ok az immunológiai eredetű adenitisz, azaz a könnymirigy gyulladása, amelyet a szervezet immunrendszerének rendellenes tevékenysége vált ki. Gyakran társul más immunmediált megbetegedésekkel.
 • Veleszületett megbetegedés mopszoknál és yorkshire terrierek esetén, de elszórtan más fajtákban is előfordulhat.
 • A probléma lehet idegrendszeri eredetű. A központi idegrendszer betegsége következtében traumatikus proptózis (szemelőesés) alakul ki, vagy olyan egyéb neurológiai betegségeket követően jelentkezik, amelyek a könnymirigy idegeinek károsodását idézik elő. Gyakran az azonos oldali orrnyílás kiszáradása is megfigyelhető.
 • Gyógyszerek hatására is kialakulhat. Általános érzéstelenítés és atropinos kezelés átmenetileg előidézhet száraz szem szindrómát.
 • Gyógyszeres toxicitás: egyes szulfatartalmú gyógyszerek vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők átmenetileg vagy tartósan is okozhatnak szemszárazságot.
 • Műtétet követően: a harmadik szemhéj eltávolítása a betegség kialakulásához vezethet, különösen az erre prediszponált fajtáknál.
 • Röntgensugárzást követően: akkor fordulhat elő, ha a szem szorosan érintkezésbe kerül egy radiológiai eszköz primer fénysugarával.
 • Szisztémás betegség, kutyaveszettség nyomán is felléphet a panasz.
 • Klamídia által okozott kötőhártya-gyulladás.
 • A kötőhártya és a szemhéj krónikus gyulladása (blefarokonjunktivitisz).

A szemszárazság diagnózisa kutyáknál

Az állatorvos alapos fizikai és szemészeti vizsgálatot végez a kutyán, figyelembe véve a tünetek hátterét és a lehetséges eseményeket, amelyek a betegség kialakulásában szerepet játszhattak. A szem nedvességének mérésére az úgynevezett Schirmer-teszt szolgál, amely a könnycsatornában található, illetve a szem számára rendelkezésre álló könnymennyiség arányát adja meg. A mérés során kapott alacsony érték száraz szem szindrómára hívja fel a figyelmet. Egy másik vizsgálat során fluoreszceint fecskendeznek a szembe. Ez egy nem invazív festék, amely kék fényben mutatja a szem részleteit. Gyakran az orvos folyadékmintát is vesz tenyésztés céljából annak meghatározására, hogy kialakult-e másodlagos fertőzés.

A szemszárazság kezelése kutyáknál

Hogyan lehet kezelni a kutyák balesetek során szerzett kisebb-nagyobb szemsérüléseit? Részletek itt.

Amennyiben nincs olyan másodlagos betegség, amely kórházi kezelést igényel, a kutyát ambulánsan látják el. Helyileg ható gyógyszerekkel, például műkönnyel kompenzálják a kutya hiányos könnytermelését. A gyógyszer beadása előtt feltétlenül meg kell tisztítanunk a kutya szemét, amelyet tartsunk a továbbiakban is folyamatosan tisztán, és védjünk a kiszáradástól. Egyes beteg kedvencek hajlamosak a szaruhártyafekély kialakulására, így ha a kutya fájdalomérzete növekszik, azonnal keressük fel a kezelő állatorvost, hogy a súlyos elváltozást megelőzzük.

Az állatorvos valószínűleg egy helyileg ható antibiotikumot is felír, szemcsepp vagy kenőcs formájában, akár a már kialakult bakteriális fertőzés kezelésére, akár megelőzésként. Emellett helyileg kortikoszteroidot vagy ciklosporint (immunszuppresszáns gyógyszer, amely csökkenti a beteg immunrendszerének aktivitását) adhat a gyulladás és a duzzanat kezelésére.

A szemszárazság utókezelése kutyáknál

Az állatorvos rendszeres időközönként ellenőrzi a kutya állapotát, figyelemmel kíséri a gyógyulást. A Schirmer-könnytesztet valószínűleg ismét el kell végezni négy-hat héttel a ciklosporinkezelés elkezdését követően. Az immunmediált betegségek általában egész életen át tartó kezelést igényelnek. Más típusú betegségek sok esetben átmeneti jellegűek, illetve csupán tüneti kezelésre szorulnak a könnytermelés helyreállásáig.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra