A szemsérülések tünetei és kezelése kutyáknál

Az egyre melegebb és hosszabb nappalok, az ébredő természet a kutya közérzetére, hormonrendszerére és testi-lelki aktivitására is serkentő hatással van. A természetben töltött önfeledt percek ugyanakkor veszélyeket is rejtenek. A sűrűsödő aljnövényzetben a kutyák szeme is könnyebben sérülhet.

A szaruhártya a szem elülső részét borító átlátszó réteg. Az ínhártya pedig, amely a szemfehérjét alkotja, szívós membránként védi a szemgolyót. Orvosi kifejezéssel penetráló sérülésről akkor beszélünk, ha a seb vagy az idegen test bejut a szem szöveteibe , de nem szakítja át teljesen azokat. Perforáló seb esetén ugyanakkor teljesen átjut a szaru- vagy az ínhártyán. Egyszerű szemsérülésnél ez a két terület érintett csak, a sebzés pedig vagy penetráló vagy perforáló.

Bonyolultabb eseteknél a szem egyéb részei is érintettek lehetnek. A szem középső területén, ahol a szem érellátása található, helyezkedik el a szivárványhártya (vagy más néven írisz), az írisz és az érhártya közti terület, majd a szaruhártya és a retina közti réteg - ezek pedig mély behatásra mind megsérülhetnek. A lencse sérülésének nagyon súlyos következményei lehetnek: szürke hályog, illetve a szemhéj felszakadása. Talán szükségtelen megjegyezni, hogy minél erősebb a károsodás, annál nagyobb valószínűséggel veszélyezteti az állat látását.

A kutyák szemsérüléseinek kezelése nagyban függ a sérülés súlyosságától
A kutyák szemsérüléseinek kezelése nagyban függ a sérülés súlyosságától

A kutya szemsérüléseinek tünetei

A szemgolyót ért sérülések könnyen felismerhetőek a tünetek gyors kialakulásáról - a kutya a szemébe nyúlkál, gyorsan pislog, továbbá gyulladt, duzzadt szem, vérzés, illetve subconjunctivális hematóma alakulhat ki. Esetenként az idegen test is jól látható. A pupillák alakja eltorzult lehet, fényreakciójuk pedig a normálistól eltérő. A szemgolyó elülső hártyája átlátszatlanná válik, alkalmanként pedig a szemek is előeshetnek. A tünetek bármelyike jelezheti a szem sérülését.

A kutya szemsérülést kockáztat...

  • ha sűrű aljnövényzetben rohangál,
  • ha fegyverek vannak, tűzijáték vagy egyéb veszélyes tevékenység zajlik az állat környezetében,
  • a szem szerkezetének veleszületett deformitásai vagy egyéb eltérései estetén,
  • ha a kutya fiatal, ideges, mozgékony, illetve nem elég elővigyázatos,
  • végül pedig macskákkal vívott harc során is kialakulhat a sebesülés.

A kutya szemsérüléseinek diagnózisa

Milyen tünetek utalhatnak fülgyulladásra kutyáknál? Részletek itt.

Idegen test esetén az állatorvosnak nagyon elővigyázatosan kell eljárnia a további sérülések elkerülése érdekében. Az idegen test típusa, a behatás ereje és iránya alapján előjelezhető, hogy mely szövetek roncsolódtak. Megváltozhat továbbá a kutya reagálása a veszélyhelyzetre, illetve jól megfigyelhető az idegenkedés is az erős fénytől. A pupillák nagyságát, alakját, szimmetriáját és fényérzékenységét mindig szükséges megvizsgálni. Amennyiben nem található idegen test, felmerül a fekély, illetve egyéb természetes elváltozás lehetősége is. Az orvos elsőként a felszíni elváltozásokat zárja ki, mielőtt a szem mélyebb rétegeiben keresné a trauma jeleit.

A kutya szemsérüléseinek kezelése

A terápia menete nagyban függ a sérülés súlyosságától és pontos helyétől. Ha a seb nem lyukasztotta át a szem felszínét, illetve amennyiben nem rongálódott meg a sebszél, védőgallér használata javasolt, hogy a kutya ne tudja tovább rontani a sérülést. Emellett pedig antibiotikumos és atropintartalmú készítményeket kapnak az állatok a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Felszíni károsodásoknál, amelyek nagyon enyhe folytonossági hiányt okoznak a szövetekben, illetve apró, pontszerű sérülések esetén puha kontaktlencséket helyeznek fel - természetesen antibiotikum és atropintartalmú készítmények adása mellett.

Sebészeti beavatkozásra a következő esetekben van szükség:

  • Ha átszakad a szaruhártya.
  • Ha az elváltozás a szem egészét érinti, a szivárványhártya területét is beleértve.
  • A szaruhártya és az ínhártya egész vastagságát érintő sérülés esetén.
  • Visszamaradt idegen test, illetve az ínhártya hátsó részének repedése esetén.
  • Egyszerű felszíni sérüléseknél, ahol a sebszél enyhén vagy erősebben sérült, illetve a szaruhártya vastagságának legalább kétharmadát érinti.

A kutya gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményeket kap, továbbá antibiotikumokat a fertőzések elkerülésére. Mély és széles, átható sérüléseknél, amelyeket nem varrtak össze, 24-48 óránkénti kontroll szükséges az első néhány napban. Ha a károsodás csak felületi, akkor elegendő 3-5 naponta újravizsgálni az állatot a gyógyulásig.

A kutya szemsérüléseinek megelőzése

Legyünk mindig elővigyázatosak a kiskutyák házhoz kerülésekor, és óvjuk őket a macskáktól. Ne engedjük sűrű aljnövényzetben játszani kedvencünket. Védjük a látáscsökkent vagy vak állatokat a vad növényzetben bóklászástól. Ha olyan környezetben tartózkodunk, ahol nagy a lehetőség a törmelék szembe kerülésére (pl. erdős területeknél, strandoknál), akkor vigyünk magunkkal szemtisztító folyadékot, hogy könnyebben eltávolíthassuk az idegen testet az állat szeméből.

A kutya szemsérüléseinek prognózisa

Legtöbbször a szaruhártya sérülései, illetve az oda került idegen testek okozta elváltozások is jól regenerálódnak. Minél mélyebb a sérülés, annál rosszabb a prognózis a látás-megmaradás szempontjából. Súlyos, visszafordíthatatlan elváltozások alakulnak ki például a szemgolyó külső, fehér membránjának sérülése, az ínhártya károsodása, a szemlencse perforáló sérülése vagy a retina leválása esetén. A felszíni sérüléseknek minden esetben jobb a prognózisuk, mint az éles, átható sebeknek, a tompa trauma pedig sokkal több veszélyt rejt, mint az éles sebzés.

"...bizony akkor is le kell vinni sétálni, ha mínusz 17 fok van, és akkor is, ha ónos eső esik. Évtizedekre választunk magunknak társat, akiért mi leszünk a felelősek" - dr. Koleszár Istvánnal, a Rex Állatsziget állatorvosával, egyben igazgatójával beszélgettünk. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: