Milyen pózban alszik a kutyája? Ezt árulja el róla

Minden kutyatulajdonos tudja, hogyan szokott aludni a kedvence. Arról azonban, hogy milyen tudományos magyarázat állhat a különféle testhelyzetek mögött, csak keveseknek van fogalmuk. Cikkünkben bemutatjuk az öt leggyakoribb alvópózt, és szakembereket is idézünk, akik elmondják, mit árul el a kutyákról a fánkpóz vagy éppen a Superman-póz.

Oroszlánpóz

Így dől el, melyik kutya illik hozzánk.

Dr. Stanley Coren, a Columbia Egyetem professor emeritusa, illetve számos könyv, köztük a Do Dog Dreams szerzője szerint az úgynevezett oroszlánpóz azt jelzi, a kutyánk nem alszik, inkább csak pihen. "Az eb mellső lábai előre vannak nyújtva, fejét pedig rajtuk nyugtatja, mint a fekvő oroszlánok. A testhelyzet kiválóan alkalmas arra, hogy a kutya pihenjen, ugyanakkor, mivel nem alszik mélyen, ugrásra kész is maradhat" - így a szakember.

Oldalt

"A kutyák ebben a pózban alszanak a leggyakrabban: az oldalukon fekve, kinyújtott lábakkal" - mondja Dr. Coren, aki kiemeli: a testtartás arra utal, hogy az eb nyugodt lelkiállapotban van, kényelmesen szunyókál, és biztonságban érzi magát abban a környezetben, ahol van. "Többször előfordul, hogy a kutya oroszlánpózból indul, később azonban, amikor a mélyalvási fázisba ér, átfordul valamelyik oldalára. Ilyenkor álmodni kezd, az izmai pedig ellazulnak" - magyarázza.

Sok kutya az oldalán alszik
Sok kutya az oldalán alszik. Fotó: iStock

Fánkpóz

Nem ritka, hogy alvás közben fánkpózban találjuk a kedvencünket , akik összegömbölyödnek, akár egy labda, szemlélteti a testhelyzetet Dr. Katherine Houpt, a Cornell Egyetem Állatorvosi Tanszékének professzora. Dr. Houpt menhelyeken élő kutyákat vizsgált a közelmúltban elkészült tanulmányában, és arra jutott, hogy a fánkpóz amellett, hogy a zavartalanul alvó kutyák sajátja, más célt is szolgál. "Azért gömbölyödnek így össze, hogy a lehető legkisebbek legyenek, így kevésbé érzik sebezhetőnek magukat, és a testhőmérsékletüket is jobban tudják szabályozni."

Superman

Superman-póznak nevezik azt a testhelyzetet, amikor a kutya a hátsó lábait hátra-, a mellső lábait pedig előrenyújtva alszik - pont, mint a méltán népszerű szuperhősfigura, csak ő a levegőben, repülés közben teszi ugyanezt. Míg a kutatók többsége egyelőre csupán találgat, mi állhat az érdekes alvópozíció hátterében, Dr. Coren és Dr. Houpt szerint van rá magyarázat.

Dr. Coren úgy véli, a Superman-póz a testhőmérséklettel van összefüggésben. "A kutyák hasán lévő szőr nem szigetel úgy, mint a test más részein. Tehát valószínűleg akkor szunyókálnak így, ha meleg van, a felület pedig, amin elterülnek, jóval hidegebb, mint a környezetük." Dr. Houpt ellenben a méretbeli sajátosságok fontosságát hangsúlyozza a jelenséggel kapcsolatban. "Megfigyeléseim alapján a Superman-póz inkább kis testű kutyákra jellemző, ők valamiért könnyebben tudnak így feküdni."

Összebújva

Sok kutya szeret a gazdájához bújva, vagy éppen a gazdáján elaludni, aminek Dr. Coren szerint meglehetősen egyszerű a magyarázata. "Ez egy kölyökkutyakorukból visszamaradt 'szokás'. A kölyökkutyák még nem tudják olyan jól szabályozni a testhőmérsékletüket, kell valaki, aki melegen tartja őket. Ezt, ahogy érnek, szép lassan kinövik. Az igény azonban, a kölyökkorból visszamaradt kényelemérzet viszont megmaradhat, és itt jön képbe a gazdi" - mondja a szakember.

Forrás: petmd.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra