Ezért hallgat a kutyád jobban a nőkre

Észrevetted már, hogy a kutyád jobban hallgat rád, amikor úgy beszélsz hozzá, mint egy kisgyerekhez? Agyuk ugyanis érzékenyebb a dajkanyelven elmondottakra, különösen akkor, ha nők beszélnek – derült ki egy friss magyar kutatásból.

A kutyák agya érzékenyebb a nekik címzett, mint a felnőtteknek szóló beszédre, különösen akkor, ha nők beszélnek – derítették ki az  ELTE Etológia Tanszék, a Természettudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatói. A közelmúltban végzett vizsgálat izgalmas hasonlóságokat tár fel a kisgyermek- és a kutyaagy között a túlzó beszédhangsúly feldolgozásában tájékoztatott a kutatás eredményeiről honlapján az ELTE Etológia tanszéke.

kutya, eb, kutya-tanítás, kutyatanítás, kutyasuli, dalmata
A nőkre jobban figyelnek. Fotó: Getty Images

Nem csak az számít, mit, az is, hogyan mondod

Amikor korlátozott nyelvi képességűekkel, például kisbabákkal, vagy kutyákkal beszélünk, hogy felkeltsük a figyelmüket, különleges, túlzó hangsúlyt használunk. A babáknak szóló, úgynevezett dajkabeszéd segíti a gyerekek egészséges kognitív, szociális és nyelvi fejlődését, így nem meglepő, hogy a babák agya különösen érzékeny erre a beszédstílusra. Ezt az információt felhasználva azt vizsgálták a kutatók, hogy vajon a kutyák is jobban felfigyelnek-e, ha így beszélnek hozzájuk. 

Ennek megválaszolására a kutatók MRI készülék segítségével vizsgálták a kutyák agyi aktivitását. Az állatok 12 nőtől és 12 férfitól származó, kutyáknak, babáknak és felnőtteknek szóló, valós helyzetekben felvett beszédet hallgattak. Az eredmények szerint a kutyák agya erősebben reagál a kutyáknak és babáknak szóló, mint a felnőtteknek szóló beszédre. Érdekes módon, a kutyaagy ezen érzékenysége erőteljesebb akkor, ha nők beszélnek és befolyásolja a beszélő hangjának magassága, illetve a hangmagasság változatossága. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy valóban számít, hogyan beszélünk a kutyáinkhoz, és hogy az agyuk kifejezetten érzékeny a női hangra jellemző eltúlzott prozódiára. kutatásCommunications Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

Szlovákiából fogadott be egy Kaktusz nevű kutyát egy brit nő. Az új gazdi először „bunkónak” tartotta az állatot, aztán kiderült, hogy csak nem érti az angol szavakat. Részletek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra