Emberi jogokkal mentenék meg az új-zélandi bálnákat

Új-Zéland maori királya a veszélyeztetett bálnákat is az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel.

Az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel a bálnákat az új-zélandi maori őslakosok királya, Tuheitia. Ezt egyebek mellett az egészséges környezetük biztosítása és populációjuk helyreállítása érdekében vezetné be.

bálna, tengerpart, Ausztrália
Nincsenek a bálnáknál nagyobb emlősök a bolygón. Fotó: Getty Images

Új-Zélandon már korábban is születtek olyan törvények, amelyek jogalanyként ismerték el például a maorik számára spirituális jelentőségű Taranaki vulkánt és a Whanganui folyót. A király a veszélyeztetett bálnákat is ugyanilyen státusszal ruházná fel. Felhívásához Travel Tou Ariki, a Cook-szigetek őslakos törzsfőnöke is csatlakozott.    

Az őslakos vezetők szerint népük tudását a tudománnyal ötvözve "holisztikusabb megközelítéssel" kellene megvédeni a bálnákat. Továbbá kulcsfontosságúnak tartják védett tengeri területek létrehozását. Mint Travel Tou Ariki elmondta: a bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészséges ökoszisztémájában, és létszámuk csökkenése felborítja a tengerek életének érzékeny egyensúlyát.   

"Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne" - magyarázta. A bálnák a Föld legnagyobb emlősei, a kék bálnák hossza akár a harminc métert is meghaladhatja, a súlyuk pedig elérheti a 200 tonnát. A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) besorolása szerint hat tartozik a veszélyeztetett vagy sérülékeny fajok közé.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra